Élesben: életet mentett a győztes elsősegélynyújtó

A versenyen (balra: Kormány Péter)
A versenyen (balra: Kormány Péter) - © Fotó: Magyar Vöröskereszt
Biharkeresztes – A rendőrzászlós tudta, mit kell tenni. Elsősegélynyújtást tanult a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezeténél, így nem esett pánikba, és életben tartotta, ellátta a sérültet a mentők megérkezéséig.

Nem is gondolta volna, hogy ilyen hamar szüksége lesz arra a tudásra, amit elsősegélynyújtásból a Vöröskeresztnél tanult. Kormány Péter rendőrzászlós május 18-án 22 óra 5 perckor megmentette egy 30 éves nő életét Biharkeresztesen. Három héttel azután, hogy felnőtt kategóriában első helyezett lett a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elsősegélynyújtó versenyén a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Biharkeresztesi és Derecskei Rendőrőrs csapatának tagjaként.

A győztesek (bal szélen Kormány Péter) | Fotó: Magyar Vöröskereszt A győztesek (bal szélen Kormány Péter) | Fotó: Magyar Vöröskereszt ©

A rendőrzászlós éppen szolgálatba indult, mikor odaszaladt hozzá egy férfi azzal, hogy az élettársa öngyilkosságot kísérelt meg. A férfi otthonában megtalálták a sérültet, aki súlyos, életveszélyes sebeket ejtett magán. A rendőrzászlós tette, amit ilyenkor kell. Értesítette a mentőket, a szakszerű segítség megérkezéséig stabil oldalfekvésbe helyezte a hölgyet, és nyomókötést helyezett a sebre. Ezzel megmentette a nő életét.

Szabad idejükben tanulták

Ha nem tanultam volna elsősegélynyújtást a Magyar Vöröskeresztnél, meglehet, hogy pánikba estem volna” – jegyezte meg később a rendőrzászlós, aki pontosan megtanulta, mit kell tenni, és meg is tette.

A győztes csapat jobb szélén: Kormány Péter | Fotó: Magyar Vöröskereszt A győztes csapat jobb szélén: Kormány Péter | Fotó: Magyar Vöröskereszt ©

A megyei verseny győztes felnőtt csapatának tagjai maguk döntötték el, hogy elsősegélynyújtást tanulnak, és indulnak a versenyen. Felkészítőjük Dr. Korcsmárosné Melher Erzsébet, az Országos Mentőszolgálat Biharkeresztesi Állomásának a vezetője volt. Mindannyian – az oktató és a csapattagok – munka mellett, szabad idejükben vállalták el az alapos elméleti és gyakorlati felkészülést. A megyei győzelem volt az első visszajelzés arról, hogy megérte a sok áldozat, a második választ az élet hozta. „Óriási sikerélmény volt, hogy életet mentettem” – hangsúlyozta Kormány Péter.


Életet mentett a rendőrzászlós
Biharkeresztes – Időben érkezett a segítség ahhoz a 30 éves nőhöz, akinek az életét a körzeti megbízott gyors és szakszerű intézkedése mentette meg.
hirdetés