Elemanalitikai tanácskozás az egyetemen

Elemanalitikai tanácskozás az egyetemen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Mintegy 100 millió forintos fejlesztés valósult meg 2011 óta az egyetem Szervetlen és Analitikai Tanszékének referencialaborjában.

Több mint száz szakember részvételével harmadik alkalommal szervezett Atomspektroszkópiai Szakmai Napot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke szeptember 10-én, csütörtökön. A rendezvényen kutatólaborok, gyógyszergyárak szakértői, vegyészei és külföldi partnercégek képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat.

Az atomspektroszópia elemanalitikát jelent, melynek részeként a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék laboratóriumában a periódusos rendszer mintegy 70 elemének mikro- és makro-meghatározását végzik a szakemberek. Biológiai, humán, környezeti vagy élelmiszermintákat elemeznek, a kutatási eredmények tehát a gyógyszer- és élelmiszeriparban, valamint a környezetvédelemben is hasznosulnak az ÁNTSZ-től a víz- és csatornaművekig. Hazánk egyik legfejlettebb egyetemi laborjában más laboratóriumok számára is szakmai segítséget nyújtanak mérési problémák esetén.

Fábián István tanszékvezető egyetemi tanár a rendezvény megnyitóján visszatekintett a kezdetekre, amikor kicsit félve rendezték meg az első szakmai napot, hiszen akkor még hazai viszonylatban teljes újhoz kezdett a tanszék. Ma azonban a referencia labor műszerparkja folyamatosan fejlődik, és az Agilent Technologies, valamint a Novo-Lab Kft. mellett már a Milestone Srl.is biztosít a munkához eszközöket. A legújabb mintaelőkészítők előnye például, hogy gyorsabb munkát tesznek lehetővé.

– unideb.hu –