Élelmiszeripar: plusz hozzáadott értékkel

Budapest – Dinamikus növekedés várhat a jövőben a magyarországi gyümölcs- és zöldségfeldolgozó iparra.

A hazai élelmiszeripari termelés negyedik legnagyobb szakágazata a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás és tartósítás. A szektor dinamikus növekedésének záloga az olyan cégek kezében van, mint a 25 éve működő Agrosprint Kft.

Hagyománya van

Hazánk természeti adottságainak köszönhetően évszázados hagyományokkal rendelkezik a zöldség-gyümölcs feldolgozásban, amely egy korábbi jelentés szerint a negyedik legnagyobb szakágazat, részesedése mintegy 7,7 százalék az élelmiszeripar teljes termelési értékéből. A szektort dinamikus növekedés jellemzi, 2009 és 2013 között több mint 10 százalékkal, 423-ra nőtt a vállalatok száma, amelyek közel 6 ezer 600 főt foglalkoztattak. Az ágazat további fejlődését pedig olyan cégek határozhatják meg, mint a Magyarországon várhatóan a legnagyobb hűtőipari kapacitással rendelkező családi tulajdonú Agrosprint.

Előre gondolkodnak

A vállalat olyan hosszú távú stratégiát követ, amely példaértékű lehet nemcsak a kisebb családi cégek, de a vállalati szektor egészére nézve is. „Tapasztalataink szerint a családi vállalatok többsége rendelkezik hosszú távú stratégiával, azonban annak kidolgozottsága igen eltérő. A sikeres működés legfontosabb eleme a fenntartható jövedelemtermelő képesség megőrzése úgy, hogy közben megmaradjon a cég családi vállalatokra jellemző belső szervezeti közvetlensége. Ehhez szükség van a gyártási technológia és a logisztikai folyamatok fejlesztésére vagy a folyamatos termékfejlesztésre” – mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

HBN