Élelmiszer-utalvány vagy inkább pénz?

Élelmiszer-utalvány vagy inkább pénz?
Hajdú-Bihar. A települési önkormányzatok augusztus elsejétől rendeletbe írhatják elő, hogy a tízezer forint feletti szociális segély összegéből ötezer forintot Erzsébet-utalványban fizessenek ki – többek között erről döntött hétfőn a parlament.

Az általunk megkérdezett polgármesterek többsége, még kidolgozatlannak tartja a kezdeményezést, hiszen van olyan település, ami nem rendelkezik elfogadó hellyel. Mezőpeterd vezetője úgy véli, az Erzsébet-utalvány egyelőre gyerekcipőben jár.

– Az alap elgondolás jó, hiszen sokszor valóban nem élelmiszerre költik a pénzt. A településünkön azonban nincs olyan bolt, ahol az utalványt felhasználható lenne. Amennyiben másik városba kell menni, inkább féláron eladják; ebben az esetben viszont ugyan ott vagyunk ahol a part szakad – fejtette ki véleményét Pap Miklós polgármester. Gáborjánban és Monostorpályiban először áttanulmányozzák a rendeletet, s majd a képviselő-testülettel közösen döntenek, de amíg az Erzsébet-utalvány felhasználása nem garantált, a két településen nem kötelezik majd a családokat, hogy élelmiszerre fordítsák a pénzt. Amíg a két polgármester még tüzetesebben áttekinti a törvényt, addig Szabó Sándor, Újléta vezetője biztos abban, hogy nem választják a kifizetésnek ezt a módját.

– Öt-hat család miatt nem fogom az összes szociális segélyen lévőt büntetni. Felnőtt emberek, s el tudják dönteni mire költsék a pénzt. Az Erzsébet utalvány egyáltalán nem célra vezető, hiszen aki akar, az úgyis pénzt „csinál” belőle – jelentette ki határozottan. Hozzátette: Ezzel szemben a lakásfenntartási támogatást továbbra is biztosítjuk, hiszen az az összeg a szolgáltatóhoz kerül, így az áram vagy gáz kétségkívül ki lesz fizetve. HBN–TZA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .