Elektromos képzés a debreceni központban

Akt.:
Elektromos képzés a debreceni központban
© Fotó: Matey István
Debrecen – Az elektromossággal kapcsolatos szakmák oktatására szolgáló központot hoztak létre az E.On épületében.

– Elköteleződtünk amellett, hogy részt veszünk a villamossági szakmák oktatásában – jelentette ki a debreceni Híd utcán az ilyen szakmákat tanuló diákok képzésére létrehozott Képzési Központ csütörtöki átadóján Haraszti Judit, az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója. Elmondta: az intézményben szakmunkásoknak, a Debreceni Egyetemről érkezett mérnököknek, valamint a nem duális mérnökképzésben frissen végzett mérnököknek szerveznek kétéves gyakorlati oktatást. – Abban bízom, hogy az itt tanulók előbb-utóbb a mi kollégáink lesznek, és vissza fogják nekünk adni azt a befektetést amit rájuk fordítunk – tette hozzá.

A tanműhelyek fontossága

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: a német mintára meghonosított és nagyon jól működő duális képzés alapja, hogy megfelelő körülmények között lehessen a diákokat képezni. Az ilyen központok egyaránt jók a cégeknek, az ebben közreműködő oktatási intézményeknek és a tanulóknak is.

Ahhoz, hogy Debrecen növekedni tudjon, az oktatást össze kell hangolni a munkáltatói igényekkel.”

Arra emlékeztetett, hogy aki manapság építkezik, gyorsan megtapasztalja, hogy milyen nehéz a villamossághoz értő szakembert találni. Vagyis aki most ilyesmit tanul, szinte biztosan könnyen el tud majd helyezkedni.

Elmélet és gyakorlat egysége

Dr. Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja elmondta: céljuk, hogy a régió vállalatait olyan versenyképes tudással rendelkező, jól képzett villamos mérnökökkel lássák el, akik megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Kiemelte: ahhoz, hogy tudják milyen szakemberekre van szükségük a cégeknek, 10 éve rendszeresen felmérik az igényeiket. Tavaly ősszel 4, idén szeptemberben másik 4 hallgatójuk kapcsolódott be a duális villamos mérnök képzésbe, melynek keretében az elméleti oktatást az egyetemen, a gyakorlatit az E.On épületében tartják. Az ilyen hallgatókat a cégeknek nem kell majd felvételük után még egy-két évig képezni – emelte ki.

A középiskolában is duálisan

Hüse Attiláné, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese arról beszélt a Képzési Központ átadóján, hogy középiskolai szinten is nagyon fontos a duális szakképzés. Kiemelt szerepet játszik ezen belül a hiányszakmának számító villanyszerelés, melynek elméletét a Beregszásziban lehet megtanulni, jelenleg két osztályban, nemcsak nappalin, hanem estin is – ismertette Hüse Attiláné.

HBN-OCs