Elektromos autóbuszok Debrecenben 2021 után?

Elektromos autóbuszok Debrecenben 2021 után?
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Amennyiben 2021-ben ismét a DKV Zrt. és konzorciumi partnere nyeri meg a debreceni buszközlekedés működtetésére vonatkozó pályázatot, az autóbusz flotta csaknem felét elektromos hajtású buszokra cserélik – jelentette be Nagy Attila a DKV Zrt. vezérigazgatója a Nagyerdőn, a Ködszínház mellett vasárnap tartott Autómentes Nap rendezvény megnyitóján.

A cégvezető elmondta: mivel a közlekedés a légszennyezés 25 százalékát adja jelenleg, az Európai Unió Fehér Könyve azt írja elő, hogy 2030-ra a közösségi közlekedésben résztvevő járműparkok legalább felének elektromosnak kell lenni. Debrecenben ez az arány most 30 százalék.

Az elektromos autókért

A rendezvényre villamossal érkező Barcsa Lajos debreceni alpolgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a cívisváros tömegközlekedése az egyik legmagasabb színvonalon működik az országban, hiszen itt a legfiatalabb a járműpark. Megerősítette, hogy negyven milliós beruházással a jelenlegi egyről egy éven belül tízre növelik a Debrecenben működő elektromos töltők számát.

A Petőfi téri főpályaudvar beruházással új dimenzióba fog lépni a debreceni tömegközlekedés. XXI. századi környezetben, rendkívül gyors átszállási lehetőséget fog a létesítmény biztosítani”

– jelentette ki.

A biciklisekre is gondolnak

Barcsa Lajos arról is beszélt, hogy a jelenleg 80 kilométernyi debreceni kerékpárút hálózat jövőre tovább gyarapszik.

di_automentes_nap-5
Fotó: Derencsényi István

A tervek szerint bicikliút vezet majd a belvárosból a Határ úti ipari parkig, a Diószegi úton keresztül az Erdőspusztákig, illetve a 33-as úttal párhuzamosan a Látóképi-tóig is kerékpárutat építenek.

HBN-OCs