Elek János szerint a kézbesítés életstílus!

Elek János, a hónap kézbesítője
Elek János, a hónap kézbesítője - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Elek János 420 háztartásba juttatja el a lapot nap mint nap.

Idestova 22 éve járja a cívisváros útjait kerékpárjával Elek János, akit szeptemberben az év kézbesítőjének választottak a Napló előfizetői. Nagy megtiszteltetésnek érzi, mert komoly visszajelzése ez a munkájának, amelyhez elengedhetetlenek a jó emberi kapcsolatok. A Vénkertben és a kertváros egy részében kézbesítő férfi 420 háztartást keres fel nap mint nap.

– A kézbesítői munka szépsége a kötetlenség. Ha úgy tetszik, életstílus – magyarázta érdeklődésünkre. Hogy miért? Mert ő leginkább akkor dolgozik, amikor sokan még csak készülődnek a munkába. János a nyomdából is szállítja az újságot. Így éjjel 1-kor már a Balmazújvárosi úti nyomdában van, majd bepakolás után útnak indul, Pallagtól Nyíradonyig járja a megyét, s kiszállítja az újságot, hogy mire a kézbesítők reggel indulnak, náluk legyen az újság. Jellemzően 4 óra körül érkezik vissza a cívisvárosba. Az autót biciklire cseréli, és a saját körzetében kihordja a lapot az előfizetőknek. Azt mondja, mivel hajnalban a lakótelepre viszi ki először a lapot, ott még kevesen vannak ébren. Mire a kertvárosba érkezik, viszont már többen aktívak. Vannak, akik várják reggel a lapot. Az előfizetőkkel leginkább akkor találkozik, amikor az előfizetési díjat gyűjti össze. Sokakkal vált ilyenkor néhány szót, a beszélgetéseken sok minden szóba kerül: a napi ügyek, gondok mellett az újság témái is. A kézbesítőknek az időjárás jelenti az egyik komoly kihívást, a lapot ugyanis télen-nyáron vinni kell. Elek János számára az eső talán a legrosszabb, de 1993 óta ahhoz is hozzászokott, „ez a munka ezzel jár, tudomásul kell venni!” – szögezi le határozottan. – Ezért öröm, hogy az elismerik az igyekezetet és a munkámat az előfizetők.

A 43 éves kézbesítő a munkabeosztása miatt keveset alszik. Este három órát tud pihenni, s szerencsés esetben nappal is le tud dőlni ugyanennyi időre. Emiatt kevesebb ideje jut a családjára, ám a hétvégéken igyekszik minél több időt eltölteni iskoláskorú gyermekeivel és a feleségével.

HBN​