Elégethetik egy angliai szabadtéri mágylyán a hindu férfit

Jogot kapott egy idős hindu férfi arra, hogy a hagyomány szerint szabadtéri máglyán égessék el a testét Nagy-Britanniában, miután meghalt. Így döntött szerdán a londoni Fellebbviteli Bíróság.

Davender Ghai 1958-ban érkezett a szigetországba Kenyából, és később megalapította az Anglo-ázsiai Baráti Társaságot. Amikor 2006-ban engedélyéért folyamodott, hogy ősi hindu szokás szerint máglyán égessék el majd a holttestét Északkelet-Angliában, a brit hatóságok elutasították arra hivatkozva, hogy ezt nem teszik lehetővé a jogszabályok.

A 71 éves férfi tavaly májusban is veszített a londoni Felső Bíróságon. Ezután fordult a Fellebbviteli Bírósághoz, amely szerdán a javára döntött. Ghai örült a döntésnek, bár mint mondta, a jogi küzdelem fizikailag, lelkileg és pénzügyileg is kimerítette. “Ha holnap meghalok, akkor békében fogok elmenni, mert tudom, hogy jó lesz a távozásom. Mindenkinek úgy kellene élnie és meghalnia, ahogy vallása szerint való. És az én vallásom, az én hitem szerint a máglyán való elhamvasztás a jó” – mondta a férfi a bíróság épülete előtt.