Elefánttal, csimpánzzal, orrszarvúval bővül a debreceni állatkert népe

Akt.:
Elefánttal, csimpánzzal, orrszarvúval bővül a debreceni állatkert népe
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – Két ütemben csaknem 3 milliárdot költenének az állatkertre és a vidámparkra.

Jelentős fejlesztéseket kíván megvalósítani az állatkertet és a vidámparkot is magába foglaló Nagyerdei Kultúrparkban az önkormányzat – jelentette be az állatkert pálmaházában szerdán dr. Papp László polgármester. Elmondta: először a most kihasználatlan korábbi úttörőtábor bevonásával, a jelenlegi 14 és fél hektáros területet 19 hektárra növelik.

„Mesekönyv” állatok

Ezután uniós pályázati pénzből – két ütemben, másfél-másfél milliárd forintból – például új főbejáratot alakítanának ki az Oláh Gábor utca és az Ady Endre út kereszteződésében, a ködszínháznál. Üvegfalú medencével ellátott elefántházat építenének, ahol indiai elefántokat tartanának. Ennek a közelében orrszarvú és csimpánzok elhelyezésére alkalmas épületegyüttes létesülne. A Sarkvidékek házában fókák és pingvinek kapnának helyet.

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója hozzátette: az új területen olyan állatokat mutatnának be, mint a bölény, a farkas és a medve. A fejlesztés első ütemében az infrastruktúra részleges megújítása mellett az egykori Rózsakert vendéglő helyén egy új látványétterem is épülne, melynek felső szintjén panorámateraszt alakítanának ki. Az óriásakváriummal ellátott alsó szinten rendezvényeket is lehetne tartani.

– A beruházásnak köszönhetően a tavalyi 103 ezres látogatószám 200 ezerre nőne – fogalmazott a kultúrpark vezetője.

Szafari vasút

Dr. Széles Diána alpolgármester arról számolt be, hogy a beruházások egyik legfontosabb része a kisvasút átépítése lenne, melynek jelenlegi 1 kilométer hosszú pályáját 2,6 kilométerre növelnék és közel vinnék az állatokhoz. (Ilyen Európában csak egy német állatkertben létezik, de az nincs ilyen hosszú.) – A legfontosabb cél, hogy a családok, a turisták ne csak egy-két órát töltsenek a kultúrparkban, hanem akár egy egész napot is – jelentette ki.

Értékesebb mint a Práter

A beruházás első üteme az elképzelések szerint 2017-ben kezdődne és 2018. végén fejeződne be. (Közben a létesítmény nem zárna be.) A vidámparkban felújítanák például a dodzsemet és hullámvasút épülne. A második ütemben a távol-keleti Mekong-deltát idéző bio-dom létesülne, ahol krokodilok között lehetne hajózni.

A polgármester úgy vélte, hogy a fejlesztés befejezése után a debreceni Nagyerdő turisztikai szempontból felértékelődik, tartalmilag és funkcionálisan értékesebb lesz mint a bécsi Práter.

Dr. Mazsu János, a körzet önkormányzati képviselője, a polgármester tanácsnoka arról beszélt, hogy európai színvonalú szórakoztató központ jönne létre.

HBN-OCs