Eledelt adagoló automatát állítottak fel a debreceni állatkertben

Eledelt adagoló automatát állítottak fel a debreceni állatkertben
© Fotó: Matey István
Debrecen – Európában is egyedülálló, hogy megújuló energiával üzemel a „zoocsemege”.

Az állatkert állatsimogatójánál üzembe helyezett automata egyik nagy előnye, hogy a vendégek ellenőrzött takarmánnyal tudják etetni az állatkert lakóit. A nagyjából 150 ezer forintba került automata kimondottan pellet formájú takarmány kiadagolására fejlesztették.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

A takarmányt – kivéve a lovakét – az állatkert házon belül állítja elő. A „zoocsemegén” elhelyezett napelemek egy akkumulátort töltenek, amely rossz idő esetén is ellátja a gép energiaigényét. A gép érme és bankjegy elfogadása mellett Pay-pass terminálján keresztül bankkártyát is tud kezelni.

Az átadón dr. Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezetője arról beszélt, hogy a mai modern állatkertek küldetésükből adódó egyik feladata az innovatív és környezettudatos technológiai megoldások alkalmazása és megismertetése látogatóikkal.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Nem csak idehaza kuriózum

– A modern állatkertek alapvető feladata, hogy ne csak zöldeknek látszanak. Ez azt jelenti, hogy minden olyan technológia, amit használunk, igyekszik megújuló erőforrásokon nyugodni, illetve a környezettudatosság szellemében megvalósulni. Magyarország első természetvédelmi területeként alapvető feladatunk, hogy ennek szellemében dolgozzunk.

HBN–MSZ
hirdetés