Eldőlt: a parkolócégeknek kell a havat takarítani- RTL Híradó

Vége a vitának: a parkolócégeknek kell gondoskodniuk arról, hogy a parkolóhelyeken ne legyen hó – tudta meg az RTL Híradó. Évek óta egymásra mutogatottak a parkolócégek és a közterület-fenntartó. Azt mondták: nem az ő dolguk, hogy eltakarítsák a havat.

Kedden már nem esett friss hó Budapesten, a parkolóhelyeken azonban ez nem látszik. A sofőröknek nehéz ki- vagy beállni, fizetniük viszont kell a parkolásért. A járdák, úttestek tisztaságáért felelős Fővárosi Közterület-fenntartónál egy rendeletre hivatkozva hétfőn azt mondták: nem az ő feladatuk a takarítás. Horti Zsófia, az FKF szóvivője az RTL Híradónak úgy nyilatkozott: meghatározott, természetes vagy jogi személy által rendszeresen használt közterület tisztántartásáról a használó köteles gondoskodni, ezek pedig a parkolótársaságok.

A parkolócégeknél viszont azt mondták, hogy ők csak a parkoltatásra szerződtek az önkormányzatokkal, más feladatuk nincs. Rusznák Imre, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ügyvezető igazgatója az RTL Híradónak úgy nyilatkozott: egyik szerződésben sem szerepel, hogy havazás vagy bármilyen szélsőséges időjárás esetén takarítaniuk kellene a parkolókat.

A fővárosi önkormányzat tett pontot a vita végére. Közleményük szerint a parkoló cégek feladata a takarítás, amit elvégezhetnek ők, vagy megbízhatják vele a Fővárosi Közterület-fenntartót. Azok járnak egyébként a legjobban, akik nem használják kocsijukat és le sem takarítják. Országos gyakorlat ugyanis, hogyha a szélvédő havas, akkor azt a parkolóőrök nem takarítják le, így a jegyet sem ellenőrizhetik.