Elbúcsúztatták Deim Pál festőművészt

Szentendre – Elbúcsúztatták pénteken Deim Pál (1932-2016) festőművészt Szentendrén, a katolikus temető előtti Barcsay téren.

A Duna-parti város polgármestere, Verseghi-Nagy Miklós úgy fogalmazott, hogy Deim Pál nem egyszerűen országos és nemzetközi hírű művész volt, hanem városvédő lokálpatrióta, teremtő, építő és kritikus ember, bölcs és nagyon szerethető. “Tekintetében mélyen gyökerező tudás és humor volt, tudott ámulni, rácsodálkozni és mindezt át tudta adni.”

Deim Pál hatalmas életművet, megannyi megfontolásra szánt gondolatot hagyott az utókorra, alkotásokat a képtáraknak és a gyűjtőknek, feladatot a művészettörténészeknek – mondta az elhunytról Rockenbauer Zoltán művészettörténész, hozzátéve, hogy a festő neve örökre összefonódott Szentendrével. “Talán a legnagyobb művészet a világ egy kicsiny szeletét, a szeretett földet emelni kozmikussá” – fogalmazott, a hagyomány, a konstrukció, a szűkszavúság mesterének nevezve Deim Pált.

A magyar képzőművészet utóbbi 50 évének megkerülhetetlen, fontos alakja volt – búcsúzott a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a művésztársak nevében Farkas Ádám. A szobrász felidézte: Deim Pál számára A csend című képsorozata hozta meg az ismertséget, és nyitotta meg az életművet. “Helyedre lépni nem tud senki, ám egy valamit megpróbálhatunk: a deimséget fenntartani. Megkísérelhetjük, hogy egy kicsit jobban szeressük a hazánkat, a nyelvünket, a helyet, amit az őseink formáltak, hogy nyitottabbak legyünk a szépség, a jóság irányába” – fogalmazott Farkas Ádám.

Deim Pál május 9-én hunyt el súlyos betegség után. 1993-ban kapott Kossuth-díjat, 2001-ben Kölcsey Ferenc Millenniumi díjat, 2002-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nagydíját, 2003-ban Prima-díjat, 2007-ben a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját, 2014-ben pedig az MMA kezdeményezésére létrejött Nemzet Művésze díjjal tüntették ki.

A szentendrei Barcsay Múzeumban június 3. és 5. között alkalmi kiállítás látható a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) gyűjteményében levő művekből In Memoriam Deim Pál címmel.

– MTI –