Elbúcsúztak a hajdúnánási művésztelep alkotói

Akt.:
Elbúcsúztak a hajdúnánási művésztelep alkotói
© Fotó: Harsányi Zsolt
Hajdúnánás – Őrizd, amit itt találsz – buzdít a hajdúnánási városdal is.

Július végével a Hajdúnánási Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor is bezárta kapuit, 31 művésze pedig (festőművészek, grafikusok, szobrászok, selyemfestők, tűzzománcosok) záró kiállításon mutatta meg a városhoz és a képzőművészethez fűződő viszonyát.

Kapcsolatok erősítése

– 2006-ban sikerült újraéleszteni a Hajdúnánási Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábort, amely először 26 fővel indult, később több tucatnyi résztvevőre bővült, majd fiataljaiból újabb alkotótábor született. A környék természeti és épített értékeinek, a lakosság kultúrájának megismerése, szakmai műhelymunka, az alkotó emberek közötti kapcsolatok erősítése, helyi fiatal tehetségek segítése, külföldi kapcsolatok bővítése, alkotási, bemutatkozási lehetőség és testvérvárosi kapcsolatok erősítése, hajdúnánási kortárs művészeti galéria létrehozása a célkitűzésünk. Olyan neves résztvevőkkel büszkélkedhetünk az évek során, mint például Pistyur Imre Munkácsy-díjas szobrászművész, Szutor Katalin, a Magyar Nemzeti Galéria főrestaurátora, Véssey Gábor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, Munkácsy-díjas festőművész, Pankovits Aranka festőművész, a Magyar Műemlék-helyreállítás volt főrestaurátora – tájékoztatott Bertalan Ferenc festőművész, az alkotótábor vezetője.


Fotó: Harsányi Zsolt Fotó: Harsányi Zsolt ©

A záró kiállítás napján, július 28-án a művészek előadásokat hallgatva zárták a kurzust, a közösség- és kapcsolatépítés került terítékre.

Hozzáállás kérdése

Ezzel kapcsolatban Szólláth Tibor polgármester a város fejlődését mutatta be a hajdúk letelepítésétől napjainkig. Mint mondta, bármihez nyúlunk, minden tevékenység, minden olyan ügy, amelyben sok embert tudunk megszólítani, értelmezhető közösségszervező erőként; ezért nemcsak arra figyeltek, hogy befogadóvá váljon a művelődési ház, s partnerként tekintsen rá a város, hanem elérték, hogy a családok – kihasználva a település mezővárosi jellegét – visszatérjenek a termeléshez.


Fotó: Harsányi Zsolt Fotó: Harsányi Zsolt ©

A település érzelemgazdag kisfilmben mutatta be ezt a folyamatot, majd az alkotók megismerhették a városdalt, ami szintén minden hangjegyével a refrént erősíti: őrizd amit itt találsz! Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész a zárókiállításra érkezett a városba, s bár a képzőművészet mai helyzetéről tervezett előadni, félretette azt a gondolatot, s felesége rokonának naplóján keresztül egy embernek állított emléket. Keresztesi János, aki a II. világháború idején írja le gondolatait, önmaga bemutatása helyett a környezetéért tett erőfeszítéseket tárja az utókor elé feljegyzéseiben.

HBN-BB