Elbocsátották a matektanárt, mert burkát viselt

Elbocsátott egy muzulmán matematika tanárnőt egy belgiumi középiskola, mert burkában oktatott, és az igazgató felszólítása ellenére sem volt hajlandó ezen változtatni – közölte szerdán a belga média.

A burka az egész testet elfedő, és a szemvonalnál hálózott hagyományos női ruhaviselet.

Chaleroi-ban az iskolaszék már a tanév elején közölte a török származású tanárnővel, hogy két és fél évig burkában oktatott, de ezentúl ezt nem teheti meg. A tanárnő visszautasította ezt, és bírósághoz fordult. Az első fokú bíróság az iskolaszéknek adott igazat arra hivatkozva, hogy a vallási semlegesség az iskolákban alapvető szempont.

Márciusban azonban a fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy a kérdéses iskola ügyében a városvezetésnek kell döntenie, márpedig Charleroi nem vezetett be tilalmat a vallási jelképekre. A tanárnő ekkor visszatért az iskolába és továbbra is burkát viselt. Röviddel később azonban a város önkormányzata betiltotta mindenféle vallási vagy világnézeti jelkép viselését.

Az iskola vezetői ezután meghallgatást tartottak a tanárnő és a polgármester jelenlétében. Miután a tanárnő továbbra is ragaszkodott a burkához, felmentették állásából és elbocsátották.

Májusban a belga parlament megszavazta a burka és a niqab, a némileg lazább muzulmán ruhaviselet hordását nyilvános helyeken. A törvény meghatározása szerint minden olyan ruha hordása tilos nyilvános területen, amely lehetetlenné teszi viselője azonosítását. A törvényt még el kell fogadnia a Felsőháznak, és csak ezután léphet hatályba.

– Független Hírügynökség –