Elavult lakásokban él a magyarok nagy része

Elavult lakásokban él a magyarok nagy része
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A hazai lakásállomány jelentős része korszerűtlen. Nem feltétlenül a legrégebbi a legrosszabb. Az utóbbi években ráadásul a lakásépítések lelassultak, így az állomány megújulása is alacsonyabb százalékban történt.

Magyarország különböző megyéinek esetében ugyanakkor jelentősek a különbségek az állomány minőségét illetően. Jellemzően több lakás épül azokon a helyszíneken, ahol egyébként is jobb állapotban lévő ingatlanok találhatóak. A legfrissebb piaci információk arról árulkodnak, hogy a kiadott építési engedélyek számán egyre inkább érződik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatása.

Átlag 52 év

A lakásállomány átlagos kora Budapesten a legmagasabb, meghaladja az 52 évet, míg átlagosan a legfiatalabb otthonok Pest megyében találhatóak, ahol nem éri el a 40 évet a lakások átlagos kora. Ez vélhetően összefüggésben van azzal, hogy Pest megyébe, mint Budapest agglomerációjába pár évvel ezelőtt tömegek költöztek ki, elsősorban a családi házakat előnyben részesítve, így azokból sok épült a 2000-es években. Budapesten ugyanakkor a történelmi belváros épületeinek kora a 100 évet is meghaladja, ami jelentősen emeli az ingatlanállomány átlagos korát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a főváros állománya a legelavultabb lenne, a karbantartott százéves házak könnyen megelőzhetik akár egy elhanyagolt harminc-negyven éves ingatlan minőségét.

Sok a komfortos

Mára a hazai lakásállomány jelentős része összkomfortosnak számít, az ilyen lakások aránya több mint 60 százalék, bár egyes területeken magas a csak komfortos lakások aránya. A legnagyobb arányban Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergomban és Budapesten vannak összkomfortos lakások, részesedésük hetven-nyolcvan százalék közötti, ugyanakkor Nógrád, Somogy, Békés, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében még az ötven százalékot sem éri el az összkomfortos otthonok aránya. Hadú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyével együtt a fentiekben nagyon sok komfort nélküli lakás is található. A legrosszabb helyzetben a községek és nagyközségek lakásai vannak. Itt a komfort nélküli ingatlanok aránya megközelíti a tíz százalékot. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy település, annál magasabb az összkomfortos lakások aránya, és csökken a kevésbé felszerelt ingatlanoké.

HBN

Címkék: ,hirdetés