Elárvult és vészterhes kémények nyomában

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Hajdú-Bihar – A végcél az, hogy minden közintézményben felmérjék a kazánok és kémények állapotát.

Több, a hajdúböszörményi járáshoz tartozó intézményben is átfogó hatósági ellenőrzés során vették górcső alá a kazánokat és kéményeket. Az ellenőrzés fontosságára egy novemberi balmazújvárosi eset világított rá: akkor egy iskola életveszélyessé váló, leomló kéményét a tűzoltók bontották le.

Sikerrel pályáztak

Úgy, ahogyan a családi házaknál történik, az intézmények kazánjait is évente ellenőriztetni kell a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) nyilvántartásában szereplő gázszerelő szakemberrel – tájékoztatott érdeklődésünkre a Katasztrófavédelem illetékese. Nem is igazán ezekkel a kazánokkal van gond, hiszen az intézmények mostanság sikerrel pályáznak különféle kazánprogramokra, ami pozitív, hiszen saját erőből nem tudnának erre áldozni – fogalmazott az ellenőrzésben szintén részt vevő Fűtesz Kft. szakértő munkatársa, Varga Imre. A gond a meglévő, de nem üzemelő kéményekben keresendő – tudtuk meg.

– A tűzoltók a tüzelő-fűtő berendezések biztonságos üzemeltetését vizsgálják, mi, a kéményseprők pedig a nyilvántartott és üzemelő kéményeket ellenőrizzük. Azért hangsúlyos, hogy nyilvántartott és üzemelő, mert általában a régi kéményekben keresendő a baj. Egykor számtalan iskolát cserépkályhával fűtöttek, ami mára változott ugyan, viszont maradtak olyan intézményi melléképületek, sőt tantermek, amelyeken olyan régi kémények maradtak meg, amelyek közvetlen élet- és tűzveszélyességi kategóriába tartoz(hat)nak. A kéményseprők, ha észlelik is a bajt, nem szólíthatják fel az intézményeket ezek lebontására, azért örültünk a járási hivatallal és a katasztrófavédelemmel közös ellenőrzésnek, mert a hivatal a jelzésünk nyomán hatóságként figyelmezteti az érintetteket a bontásra, javításra – emelte ki Varga Imre.

A katasztrófavédelem munkatársai is azt tapasztalták, hogy többségében rendben vannak a látott tüzelő-fűtő berendezések és égéstermék-elvezetők. De a távlati cél az, hogy mindenhol megtörténjen az ellenőrzés, ne akkor kelljen kivonulni, amikor közvetlen veszélyt okoz egy régi építmény.

Csak kifogástalan

A katasztrófavédelem figyelmeztet, csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú berendezéssel fűtsünk – és ez minden épületre igaz, legyen az közintézmény vagy magánház. A kémény állapotát pedig évente ellenőriztessük, csakúgy, mint a gázkészülékekét (kazán, bojler, konvektor). Hasznos lehet a szénmonoxid-érzékelő készülék, amely ugyan életet menthet, azonban nem helyettesíti a rendszeres karbantartást, felülvizsgálatot. Hajdúböszörmény és Hajdúdorog után a kazánok és kémények vizsgája Balmazújvárosban folytatódik – tudtuk meg.

HBN-BB