Eladó a belváros egyik legértékesebb telke

Akt.:
Rendes ülését tartotta Debrecen közgyűlése
Rendes ülését tartotta Debrecen közgyűlése - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az építőipari fellendülés miatt a korábban tervezettnél többe kerülnek a beruházások.

Megszavazta a debreceni önkormányzat közgyűlése csütörtökön azt az előterjesztést mely szerint 900 millió forintra fognak pályázni azért, hogy a pénzből csapadékvíz-elvezető rendszer épüljön a Császár Péter-, a Tegez-, a Tócópart, illetve a Tarján utcán. A Létai úti ilyen vezeték kapacitását növelnék.

Arról is határoztak, hogy amennyiben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége sikeresen pályázik a jövő évi utánpótlás Európa-bajnokság megrendezése, Debrecen házigazdája lenne az eseménynek. A mérkőzéseket a Főnix Csarnokban és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban tartanák.

Újabb háziorvosi rendelők felújítását is tervbe vette az önkormányzat. A közgyűlés döntése értelmében összesen csaknem 290 millió forintot igényelnek pályázat keretében az Epreskert utcai-, a Darabos utcai és a Sas utcai rendelők modernizálására.

Iratszekrény a mosdóban

A vitában Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik frakcióvezetője arra volt kíváncsi, hogy miért kerül a Bajcsy-Zsilinszky utca 32. szám alatti házi gyermekorvosi és védőnői rendelő felújítása csaknem 120 millió forintba. Úgy vélte, hogy ennyiért akár új épületet is fel lehetne húzni. Pacza Gergely, az illetékes főosztályvezető erre elmondta, hogy ezt a rendelőt szinte teljesen újjáépítik, belülről például falakat fognak mozgatni és új eszközöket is beszereznek.

Szabó Gyula a Tégláskert utcai orvosi rendelő felújítását sürgette, amire Papp László polgármester azt válaszolta, hogy valószínűleg saját forrásból, jövőre elkezdve, több ütemben sorra kerül.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

– A most elkészült Cegléd utcai orvosi rendelő felújítása során a tervezőnek az a furcsa ötlete támadt, hogy az iratszekrényt a mozgássérült mosdóban helyezi el – jelentette ki később Kőszeghy Csanád Ábel. A polgármester megígérte, hogy amennyiben fizikailag lehetséges, megoldják a problémát.

Pluszforrások rendelőkre

Az elfogadott határozat szerint az építőipari anyagárak 30 százalékos emelkedése miatt az előkészítés alatt álló, – tavaly már több mint félmilliárd forintos támogatást nyert – orvosi rendelő felújításokhoz újabb pénzeket igényelnek. Így a Bajcsy-Zsilinszky utca 32. szám alatti házi gyermekorvosi és védőnői alapellátó infrastrukturális fejlesztésére 15 millió forintot, a Jánosi utca 14. szám alatti háziorvosi rendelőre 5 millió, a Füredi út 42. szám alatti háziorvosi és fogorvosi rendelőre 16 millió, a Böszörményi út 136. szám alatti házi gyermekorvosi és védőnői rendelő korszerűsítésére 2 millió, a Víztorony utca 11. szám alatti gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat ingatlanának fejlesztésére 12 millió, míg a Nagysándor-telepi épületre 10 millió forintot szeretnének kapni.

Dráguló óvodák, bölcsődék

A következő napirend keretében jóváhagyták, hogy – hasonló okok miatt – a korábban elnyertnél több pénzt kérnek a Gönczy Pál Utcai Óvoda tornaszobával történő bővítésére és a Tócóvölgyben építendő új óvodára. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavasszal ezen beruházásokra már megítélt 27 és fél, illetve 300 millió forintot. Előbbire 114 millió, utóbbira 417 millió forintot fordítanak.

Szintén pályáznak a Károlyi Mihály utcai bölcsőde infrastrukturális fejlesztésére 713 millió forint értékben, illetve eszközök beszerzésére 75 millió forintért a Varga utcai-, a Honvéd utcai-, az Áchim András utcai-, a Margit téri-, valamint az Angyalföld téri Bölcsőde részére.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

A Kürtös utcán ugyancsak új óvodát építenének, melyre 662 millió forintra pályázik az önkormányzat.

Kié legyen az egykori bölcsőde?

Komolyabb vitát ezután már csak az Erzsébet utca 36. szám alatt található egykori bölcsőde épületének eladása váltott ki. Az előterjesztésből az derült ki, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy adják el nekik az ingatlant, ahol ők olyan közösségi házat hoznának létre, mely teret biztosítana a vallás gyakorlására, illetve helyet adna oktatási, tanulási és szabadidős tevékenységeknek is.

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy a 44 ezer forintos négyzetméterenkénti ár nagyon olcsó, a polgármesteri hivatal vagyon osztályának vezetője úgy reagált, hogy az ingatlan közvetlenül a nagy forgalmú 4-es főút mellett található, ami alaposan csökkenti az értékét. Végül nyílt pályázat kiírása mellett döntöttek azzal a kiegészítéssel, hogy csak kulturális, oktatási, vagy turisztikai célra lehet használni az épületet és a telket.

HBN-Orosz Csaba


A legértékesebb telek

Kisebb vita után döntött úgy a közgyűlés, hogy eladnák a Miklós utca végén, a 49. szám alatti található nagy üres telket. A 4127 négyzetméteres ingatlan értékesítésével korábban már próbálkoztak, de nem jártak sikerrel. A polgármesteri hivatal által felkért szakértők az ingatlan értékét most nettó 258 millió forintban állapították meg. A szabályozási terv értelmében zártsorú beépítéssel maximum 9 és fél méter magas házat lehet oda építeni.

Kőszeghy Csanád Ábel (jobbikos) képviselő ezzel kapcsolatban azt kérdezte, hogy a közelmúltbéli, közeli Barna utcai ingatlaneladáshoz hasonlóan itt miért nem ír elő a város beépítési kötelezettséget?

Nem szeretném, ha a vásárló másfél-két évvel a szerződés megkötése után sem építkezne”

– fogalmazott. Azt javasolta, hogy a pályázatba vegyék bele, ilyen esetben az önkormányzat rendelkezzen visszavásárlási joggal.

Papp László polgármester erre azt mondta, hogy nem akarják a telek beépítését ilyen megkötéssel „akadályozni”. Utóbbi álláspontot a közgyűlés többsége is elfogadta.


Láncházak épülhetnek Józsa központjában

Egymáshoz közel álló zártsorú, úgynevezett láncházak is épülhetnek a közeljövőben Józsa központjában, az ottani főutcának számító Szentgyörgyfalvi út, a Bocskai István út, illetve a Tócó patak által határolt területen, miután a közgyűlés jóváhagyta a tulajdonos, Ujhelyi István azon kérését, hogy az eddigi 900 négyzetméteres telkeinek nagy részét kettéválassza. Az indoklás szerint a kisebb telkek jobban igazodnak az ingatlanpiaci kereslethez. A józsai városrész jelenleg igazi kertváros, egymáshoz közel felhúzott épületeket csak kevés helyen lehet látni.

A 34 darab csaknem 450 négyzetméteres és a 14 darab 900 négyzetméteres telken 62 lakás alakítható ki.


Ülésezett a debreceni közgyűlés
Debrecen - Az építőipari fellendülés miatt a korábban tervezettnél többe kerülnek a beruházások. Megszavazta a debreceni önkormányzat közgyűlése csütörtökön azt az előterjesztést, mely szerint pluszpénzt kérnek a pályázat kiírójától a Tócóvölgyben építendő új óvodára és a Gönczy Pál Utcai Óvoda t...