Eladná a Giróban lévő részesedését az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közbeszerzési eljárást indított a Giro Zrt.-ben lévő részvénycsomagjának értékbecslésére, amelynek célja az, hogy támpontot adjon a jegybanknak a társaságban meglévő 7,3 százalékos tulajdonrészének értékesítéséhez – közölte kedden az MNB.

Az MNB elsődleges feladata az árstabilitás elérés és fenntartása. A jegybank ezenkívül felelős a fizetési és az értékpapír-elszámolási rendszerek biztonságos működéséért, a pénzforgalom zavartalan lebonyolításáért. Ezt felvigyázóként és szabályozóként végzi. A jegybank ezért a bankok közötti pénzforgalmi elszámolásra úgy is tud hatni, ha nincs tulajdonrésze a Giróban – indokolják a döntést.

Magyarországon a kétszintű bankrendszer bevezetésével jelent meg az az igény, hogy a kor technikai színvonalán álló fizetési rendszer alakuljon ki, amelyben a hitelintézeti elszámolóház számítógépes informatikai és távközlési rendszerekkel nyújtja szolgáltatásait. A koncepció jegyében a Girót 1988 decemberében alapította meg 11 hitelintézet valamint a Magyar Nemzeti Bank. A cégnek most 27 részvényese van, a társaság jegyzett tőkéje 2,5 milliárd forint.

A jegybank hosszú távon csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybanki alapfeladatok ellátását segíti vagy nélkülözhetetlen. A most kiírt közbeszerzés célja, hogy a Giro Zrt. jövőbeli eladása a lehető legjobb áron történjen. A jegybank a nyereségét a jegybanktörvény alapján befizeti az államkasszába, így az értékesített részvénycsomagon elért esetleges nyereség is az adófizetők terheit csökkenti – áll a közleményben.

– Független Hírügynökség –