EKF: Határidőre elkészül a Tudásközpont

Csak zokniban lehet bemenni az épülő Pécsi Tudásközpont egyes termeibe.

Az Európa Kulturális Fővárosa Program egyik kulcsberuházásánál ugyanis az utolsó munkálatokat végzik, június végén tisztán szeretnék átadni. A létesítmény több, mint ötmilliárd forintba került, hét szintes és csaknem kétszázan dolgoznak rajta folyamatosan.

Hétfőn már a szekrényeket szerelték össze a tudásközpont ruhatárában, a könyvespolcok és az íróasztalok már kész vannak. Még a szőnyegpadló is helyére került. Így arra már csak zoknival mehetnek rá a munkások is, nehogy összepiszkolják.

Az univerzumot jelképezi

Nemcsak Pécsett, hanem országosan is teljesen egyedülálló intézmény lesz ez – mondta el a Független Hírügynökségnek Merza Péter, a Pécs 2010 Menedzsmentközpont fejlesztési Igazgatója. A hétszintes épületben öt könyvtár, egy négyszáz fős, de akár ketté is bontható egyetemi előadóterem és kutatószobák lesznek. Különlegesség a Kaptár, amely az egész épületen végighalad. Ide jöhet az, aki csendre és nyugalomra vágyik. Az univerzumot jelképezi. Belülről több ezer Zsolnay – kerámiával burkolták.

A 14 ezer négyzetméteres épület rekordidő alatt készül el. A kivitelező mindössze 10 hónap alatt építette fel. A Tudásközpont műszaki átadása ez eredeti terveknek megfelelően június 23-án lesz. Ezután költözhetnek majd be a könyvtárak, szeptemberben pedig már ott tartják az országos tanévnyitó ünnepséget is.

 

– Független Hírügynökség –