EKF 2023: Debrecen hivatalosan is jelzi pályázati szándékát

Debrecen – Csokonai születésnapján, azaz ma jelenti be hivatalosan pályázati szándékát Debrecen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére.

Debrecen város szülöttének, az európai és magyar líratörténet kiemelkedő alakjának, Csokonai Vitéz Mihály születésének 244. évfordulóján Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata jelenti be az érdeklődő közvéleménynek, hogy pályázatot kíván benyújtani a „Magyarország 2023 – Az Európa Kulturális Fővárosa” felhívásra. Ezen szándékáról Debrecen önkormányzata hivatalos levélben értesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumát is.

Mint arról az önkormányzat közleménye beszámol, meggyőződésük, hogy a kultúra eszközeivel hatékonyan járulhatnak hozzá a társadalmi innovációhoz és a gazdaságfejlesztéshez. Ennek szellemében fogalmazódott meg a város kulturális stratégiája, amelyet a vele összhangban álló pályázat katalizátorként nemzetközi szintre emel.

Mindezeken túl a város – történelmi, földrajzi és gazdasági okokból eredő -, határokon átívelő regionális felelősségvállalását a kultúrán keresztül kívánja tovább erősíteni. Debrecen a pályázati program keretében fel kívánja vállalni a helyi, a regionális és a nemzeti értékek bemutatását, és ezzel együtt aktuális európai kérdésekről kezdeményez felelősségteljes párbeszédet.

A fentiekben leírtak megvalósítása érdekében határidőig, azaz 2017. december 20-ig Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyerésére meghirdetett nemes versengésre.