Nagyvilág

2008.04.08. 12:28

Hosszú börtönre számíthatnak a magyar drogcsempészek Dél-Amerikában

<p>Dél-Amerika - Huszonegy magyar raboskodik dél-amerikai börtönökben, nagyrészt kábítószerrel kapcsolatos ügyek miatt.</p>

A Külügyminisztérium felhívja a Dél-Amerikába utazók figyelmét, hogy a drogcsempészek hosszú börtönbüntetésre számíthatnak, a nagykövetségek és konzulátusok pedig nem tudják megvédeni őket, vagy befolyásolni az ottani igazságszolgáltatást. Legutóbb Argentínában, április elején bukott le több kilónyi kokainnal egy magyar fiatalember.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint 21 magyar raboskodik különböző bűncselekmények miatt dél-amerikai börtönökben. Közülük 15-en kábítószerrel buktak le. A dél-amerikai országokban a szabálysértésen vagy bűncselekményen kapott külföldiek többnyire jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben pedig letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthatnak. Különösen szigorúan veszik a droggal kapcsolatos bűncselekményeket. Az egyes büntetési tételek általában magasabbak az itthon érvényben lévőknél. Lassú az eljárás is, éveket lehet előzetes letartóztatásban tölteni.

A börtönökben az európai viszonyokhoz képest nagyon rossz a rabok élelmezése, elhelyezése és egyéb ellátása is. A börtönökön belül sok esetben fegyveres bűnöző csoportok terrorizálják rabtársaikat. A korrupció miatt gyakran az őrök is szemet hunynak tevékenységük felett.

Mivel nem számít mentő körülménynek, ha az illető nem tud arról, hogy bűncselekmény, amit tesz, ezért különös gondossággal kell ügyelni arra, hogy személyes holmihoz, poggyászhoz idegen ne férhessen hozzá és célszerű erről tüzetes ellenőrzéssel is meggyőződni - javasolja a Külügyminisztérium. Akkor is óvatosnak kell lenni, ha valaki olyan ajándékot ad, ami alkalmas drog elrejtésére.

A Külügyminisztérium mindenkit arra kér, hogy ha még Magyarországon próbálják beszervezni őket kábítószer-csempészetre, azt jelentsék a magyar hatóságoknak. A pár ezer eurós vagy dolláros, könnyűnek és gyorsnak ígérkező kereseti lehetőséggel akár 25 éves börtönbüntetést kockáztatnak.

Azokban az országokban, ahol nem működik hivatásos magyar külképviselet, a konzuli segítségnyújtás nagyon nehéz. A konzuli szolgálat egyébként sem befolyásolhatja a helyi igazságszolgáltatást. A külképviseletekről érdemes a Külügyminisztérium internetes oldalán tájékozódni utazás előtt.

Legutóbb április elején, Argentínában bukott le egy magyar fiatalember, mert kábítószert akart kicsempészni az országból. Még Argentínában fogták el.

 

Magyarok a Közép-amerikai börtönökben
Közép-amerikai börtönökben csaknem három éve raboskodnak magyar, miskolci drogfutárok is. A fiatalok évekkel ezelőtt szegődtek el egy bandához. Őket apróhirdetés útján, egy miskolci nő és nigériai élettársa szervezte be. A fiatalok gyomrukban és átalakított cipőkben csempészték a kokaint Európába. Egyikük csaknem 25 kilogramm drogot próbált ezzel a módszerrel áthozni a határon.

Korábbi képeink:  Kábítószerrel bukott le egy debreceni  2008.01.18. Sajtótájékoztató kábítószer-kereskedőkről 2007.10.16. Kábítószerfogás Miskolcon 2007.10.15. Mindent a kábítószerekről 2007.06.28.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!