Éjszaka az iskola udvarán

Éjszaka az iskola udvarán
Éjszaka az iskola udvarán - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – Lópokróc, sátorlap, katonai hálózsák. Kollégiumi ágyukat és fűtött szobájukat tábori körülményekre cserélték a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium katonanövendékei.

Múlt hét csütörtökről péntekre virradó éjjel tizenhét kilencedikes vállalkozott arra, hogy – szüleik beleegyezésével – az iskola udvarán töltse az éjszakát. Ferencz György hadnagy, kollégiumi nevelő egy „kényelmes”, avarral vastagon borított, fás terepet jelölt ki, majd eligazította a diákokat a szabadban éjszakázás szabályairól.

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

„Mindenkinek megadtam a lehetőséget arra, hogy ha fázik, vagy meggondolja magát, fölmehessen a szobájába. Tizennégyen azonban végigcsinálták. Vállalva azt, hogy másnap negyed órával hamarabb, háromnegyed hatkor volt ébresztő, s ugyanúgy részt vettek negyed hétkor a reggeli tornán, nap közben, a tanórákon pedig nem hivatkozhattak fáradtságra” – mondta el Ferencz György hadnagy.

Bár a program főleg a kilencedik évfolyam katonanövendékeit érintette, Szarka Levente kollégiumi nevelőtanár is csatlakozott a csapathoz, sőt a tizedikeseknek sem telt megszokottan az éjszaka. Godó Zsolt zászlós, pedagógiai asszisztens vezetésével „rajtaütést” szerveztek: „Fontos volt, hogy a kollégiumban maradt diákok pihenését ne zavarjuk meg, ezért a rajtaütés során a másik vállának megérintése jelentette az ellenség felszámolását.”

Fotó: magánarchívum Fotó: magánarchívum ©

A szakemberek szerint, olyan nagy sikere volt a rögtönzött tábori éjszakának, hogy a katonanövendékek már alig várják a következő hasonló kihívást.

Markovics Zita hadnagy