Éjjel-nappal vár a kultúrház!

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: DMK
Debrecen – A DMK és közösségi házai idén is bekapcsolódnak az országos programsorozatba.

Vannak helyek, amik életkortól, vallástól, nemtől és érdeklődési területtől függetlenül bárkinek szélesre tárják kapuikat. A legkisebbeket fejlesztő foglalkozásokkal, az idősebbeket egészségügyi előadásokkal segítik, az iskolásokat néhol szakkörökkel várják. A művelődési házakat – mint Takács Hajnalka, a Debreceni Művelődési Központ (DMK) intézményi kommunikátorának tájékoztatásából kiderült – évente közel 80 millió ember látogatja, így a leggyakrabban felkeresett kulturális terek Magyarországon, ami nem kis felelősséget és kötelességet is ró a működtetőkre. Ennek ellenére sokan még mindig nem értékelik helyén a kultúrházakat, melyek nélkül sokkal szegényebbek lennének a helyi közösségek művelődési és szórakozási lehetőségei.

Emiatt hívta életre a Magyar Népművelők Egyesülete a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű akciót, amit már évek óta sikerrel rendeznek meg a múzeumok éjszakájához hasonlóan. A kezdeményezés célja a művelődési házak és terek, valamint az abban folyó közösségi művelődés népszerűsítése, a figyelem ráirányítása a közművelődési terek nyitottságára, az intézmények és szervezetek sokszínűségére, a helyi társadalomban betöltött közösségépítő szerepére.

Az idén február 13. és 15. között egymást követő, több helyszínen megtekinthető programokhoz a DMK és helyi egységei is csatlakoztak.

Pénteken az Újkerti Közösségi HázbanKarneváli Kuckó” elnevezéssel farsangi interaktív zenés előadás és kézműves játszóház várja a kisiskolásokat a Pódium Gyermekszínház tagjai és az anzX – hangok közreműködésével 14 órától, míg a Csapókerti Közösségi Házban Farsangi Cuháréra (16-24 óráig), hagyományos téltemető mulatságra invitálnak, ahol a talpalávalót a Főnix Néptáncegyüttes húzza.

Szombaton folytatódnak a farsangi programok. Délelőtt a józsai intézményben kézműves játszóház, délután az ondódi közösségi házban jelmez- és fánkverseny, majd bál várja az érdeklődőket. A Homokkerti Közösségi Házban pedig késő estig tartó Motolla családi délután kezdődik 16 órától. A szervezők ígérete szerint a bábkészítés és tánc mellett moldvai, valamint felcsíki játékokkal is szórakoztatják a résztvevőket.

HBN