Éjjel is fényben az új debreceni reptéri úton

Az új utcák megkönnyítik majd az epreskertiek és a tégláskertiek mindennapjait
Az új utcák megkönnyítik majd az epreskertiek és a tégláskertiek mindennapjait - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Egy, a debreceni repülőtérre vezető új út megépítését tervezi a helyi önkormányzat. Az aszfaltcsík a Gázvezeték utcából nyílna, a majorsági földeknél és a Kanális utcával párhuzamosan haladna dél felé, majd a Halász utcánál csatlakozna be a Mikepércsi úti Tesco mögötti körforgalomba. A jelenlegivel szemben az új utat közvilágítással is el akarják látni.

Egyik olvasónk arról számolt be a Napló Agóra fórumon, hogy néhány napja gyermekét, – még sötétben – autóval kivitte a debreceni repülőtérre. A jól kivilágított Mikepércsi útról bekanyarodva a légikikötő fogadóépületéhez vezető Szatke Ferenc utcába az tűnt fel neki, hogy ott egyáltalán nincs közvilágítás. Szerinte ez így balesetveszélyes, mert a sötétben bőröndöket húzó gyalogosokkal is lehet ott találkozni. A témához sokan hozzászóltak és akadtak olyanok, akik hozzátették, a városra sem vet „jó fényt” az, hogy az ide érkezőket ilyen állapot fogadja.

A szintén fórumozó Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elnöke szerint a repülőtérre vezető út külterületen helyezkedik el, ezért nem kötelező a közvilágítás kiépítése.

Lámpákkal is felszerelve

Az ezzel kapcsolatban feltett kérdéseinkre a debreceni polgármesteri hivatal azt válaszolta, hogy nem ennek a bekötő útnak a fejlesztését tervezik, hanem egy új utcán keresztül tennék lehetővé a repülőtér elérését. A leendő Mandolás utca a Gázvezeték utca felől, a majorsági földek szélén indulna, majd a Kanális utcával párhuzamosan haladna déli irányba. A Halász utcánál egy arra merőleges úton (Dobogó utca) a Mikepércsi úti Tesco mögötti körforgalomba csatlakozna be, és érné el a reptéri bekötőutat is. Ezen az új útszakaszon lesz közvilágítás.

A polgármesteri hivatal szerint az új utcák megkönnyítik majd az epreskertiek és a tégláskertiek mindennapjait azzal, hogy nemcsak a Gázvezeték utca felé, hanem a Mikepércsi útra is lehetővé teszik a szóban forgó kertségekből a ki- és a bejutást.

Nem kell gyalogolni

A helyhatóság válaszában az is olvasható, hogy a Szatke Ferenc utca hossza csaknem 2 kilométer, ezért a gyalogosforgalom szerintük egyáltalán nem jellemző. Hozzátették: a repülőtér megközelítésére számos lehetőség kínálkozik, például személyautóval, taxival, transzferrel és menetrend szerinti buszjárattal.

Repülőtéri buszok

Az önkormányzati törvény a közvilágítás vonatkozásában nem tartalmaz rendelkezést arra, hogy belterületen, vagy külterületen kötelező a közvilágítás garantálása – fejtette ki végül a polgármesteri hivatal válaszadója. A DKV Airport 1 és Airport 2 néven közlekedtet helyi buszokat a debreceni repülőtérre, melyek közül az 1-es a Nagyállomás elől, a 2-es a Doberdó utcától indulva jut el a fogadóépületig.

Érdekesség, hogy a végállomásokról a debreceni légikikötőbe mindkét járat csak hajnalban közlekedik, míg vissza, a város felé lényegesen gyakrabban. Ez azt jelenti, hogy szinte egész nap járnak.

HBN–OCs


A leendő főpályaudvar és Petőfi tér látványterve
Debrecen - A fórumozók többsége szerint a föld alá süllyesztésen lehetne spórolni. Interjút adott lapunknak néhány hete Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. A beszélgetésből egyebek mellett kiderült, hogy a Petőfi téri főpályaudvar projekt költségét er...