Együttműködik a GE-vel a Debreceni Egyetem

Akt.:
A Debreceni Egyetem és a GE Hungary Kft megállapodásának aláírása
A Debreceni Egyetem és a GE Hungary Kft megállapodásának aláírása - © Fotó: Matey István
Debrecen – Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a GE Hungary Kft. A dokumentum csütörtöki aláírása során kiderült, hogy a Debreceni Egyetem és a General Electric (GE) magyarországi leánycége egyebek mellett az oktatás fejlesztésében, a mesterséges intelligencia gyógyászati célú felhasználásában és a sportdiagnosztika területén akarnak ezentúl közösen dolgozni.

Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora elmondta: céljuk, hogy az oktatási intézmény képes legyen a régió műszaki, informatikai munkaerőigényeire reagálni. Ezért igyekeznek szoros kapcsolatot kialakítani az ezzel foglalkozó vállalatokkal.

Lencsés Gergely, a GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, veresegyházi üzemük vezetője – mely gyár a teljes magyar export 5 százalékát állítja elő –, úgy vélte, hogy a jövőt elsősorban az oktatás, az egészségügy és az energetika fogja befolyásolni. – Minden, a világban termelt elektron 40 százalékát GE-gépek állítanak elő – közölte.

Világcégekkel szerződnek

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellára arra emlékeztetett, hogy két héten belül immár a második világcéggel lép stratégiai partnerségre a Debreceni Egyetem: a Roszatommal múlt héten Moszkvában kötöttek megállapodást. Annak a reményének adott hangot, hogy az ilyen vállalatoknak is köszönhetően olyan szakembereket tudnak adni a magyar gazdaságnak akik világszínvonalú munkát képesek végezni.

ge3

Fotó: Matey István

Ascsillán Endre, a GE magyarországi alelnöke kiemelte: az együttműködésnek oda kell vezetnie, hogy az egyetemről olyan szakemberek kerüljenek ki, akik mernek és képesek vállalkozni, akik hozzájárulhatnak az ipari szerkezetátalakításhoz.

– A Debreceni Egyetem együttműködési megállapodásai az ipar szereplőivel olyanok mint egy repülőgép hajtóművei. Most egy nagyon erős hajtóművet indítanak be a GE-vel közösen – jelentette ki végül Papp László, Debrecen polgármestere.

HBN-OCs