Együttműködési megállapodást írtak alá a Tisza-völgyi megyék vezetői

Szolnok – Együttműködési megállapodást írtak alá a Tisza-völgyi megyék vezetői csütörtökön Szolnokon a határon túli összefogásról a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat által szervezett szakmai egyeztetés alkalmával.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: a Tisza vízgyűjtőjén lévő területi önkormányzatok határon túli regionális összefogásának jelentőségét adja az is, hogy négy ország – Magyarország, Szerbia, Ukrajna és Románia – tíz régiója (Kárpátalja, Vajdaság, Szatmár, Bács-Kiskun, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye) közötti szerveződés jön létre.

A megállapodásban az aláírók célul tűzték ki a térség gazdasági felzárkózásának előmozdítását, a belföldi és a határon átnyúló közlekedési útvonalak korszerűsítését, a Tiszán való átkelési lehetőségek bővítését. Együttműködnek továbbá az árvízvédelemben, a biztonságos és racionális vízkészlet-gazdálkodásban, az árapasztó tározók kialakításában és működtetésében, az élményt kínáló turisztikai attrakciók kialakításában. Az aláírók ösztönzik a térség üzleti és civil szervezetei között a kapcsolatok elmélyítését.

Tisza-ökorégió néven európai területi társulás (EGTC) létrehozását tervezik 2018. december 31-i határidővel.

Kovács Sándor történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, hiszen – mint mondta – még nem volt példa olyan alulról jövő kezdeményezésre a Tisza völgyében, amelyet a területi szereplők hoztak létre. Hozzátette: az elmúlt évek bizonyították, hogy “egymásnak jó szomszédai vagyunk”, árvíz, szennyezés esetén is számíthattak egymásra, és együtt fognak működni gazdasági területen is. Az aláírás nem a munka befejezését, hanem kezdetét jelenti, amit szakmai munkacsoportok alapítása követ a közlekedés, a gazdaság, a turizmus, a vízügy, a természetvédelem területén – hangsúlyozta a közgyűlési elnök.

– MTI –