Együttműködés, vizsgálat van, járvány nincs

Együttműködés, vizsgálat van, járvány nincs
© Illusztráció: HBN-archív
Debrecen – Már a határon megvizsgálja a menekülteket egy orvos.

Csütörtökön már foglalkoztunk a Debreceni Befogadó Állomáson tartózkodók járvány­ügyi helyzetével. Az írásban a megfelelő információk hiányában kifogásoltuk a hivatalok együttműködését, cikkünk megjelenése után azonban egyértelműsített és pontosan részletezett tájékoztatást kaptunk a migránsok egészségügyi szűrővizsgálatairól, melyben Tapolcai Zoltán hangsúlyozta: együttműködés, vizsgálat van, járvány nincs.

Orvos a határon

A megyei kormányhivatal kabinetvezetőjének tájékoztatásából kiderült, már a magyar–szerb határátlépés helyszínén elindítja a rendőrség az idegenrendészeti eljárást a migránsok ellen. Ennek keretében a külföldieket augusztus elseje óta 36 órára (előtte kétszer 12 órára) előállítják illetve visszatartják. Ez idő alatt a rendőrség (háziorvosnak megfelelő) orvosi szolgálata megvizsgálja az illegális bevándorlót és amennyiben bármilyen orvosi intézkedés szükséges, azt megteszi.

Ha a külföldi menekült státusz iránti kérelmet terjeszt elő, a rendőrség átadja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársainak, akik a kérelem megindítását és a külföldi regisztrációját követően kijelölik a befogadó állomást és oda irányítják a kérelmezőt, ellátva a tömegközlekedési eszközök igénybe vételére jogosító utazási igazolással.

Szűrés a táborban

A kérelmezőt a hivatal befogadó állomásán, az ottani szerződéses egészségügyi szolgáltató (háziorvos) szintén általános orvosi vizsgálat alá veti. Amennyiben befogadó állomáson helyezik el, úgy a BÁH haladéktalanul értesíti a migráns tartózkodási helye szerint illetékes járási tiszti főorvost az adott járványügyi helyzetnek megfelelő orvosi vizsgálatok elrendelése érdekében. Ezt a tisztifőorvos minden esetben megtette – szögezte le Tapolcai Zoltán. Hangsúlyozta: az elismerését kérő köteles a jogszabály vagy az egészségügyi hatóság elrendelése alapján szűrésnek, gyógykezelésnek, jogszabályban kötelezően előírt, valamint a megbetegedési veszély esetén elrendelt, hiányzó védőoltások pótlásának alávetni magát. A befogadó állomásra érkezők esetében a szűrővizsgálatok elvégzéséről a fogadó intézménynek kell gondoskodnia, melyet kétféleképpen tesz meg: a saját egészségügyi szolgálatával (általános orvosi vizsgálat, vérvétel, székletmintavétel) és külső egészségügyi szolgáltató igénybevételével (levett minták laboratóriumi vizsgálata, tüdőszűrés). Fontos azonban megjegyezni, hogy azt, valójában hányan vesznek részt ezeken a vizsgálatokon nagyban befolyásolja, hogy sokan néhány napon belül továbbállnak.

Ez alapján a járási nép­egészségügyi osztálynak a szűrésre kötelezettek számáról van információja, illetve a vizsgálatok során kiszűrt pozitív eredményről/személyről kap értesítést a laboratóriumtól, a tüdőgondozótól, illetve a menekülttábor egészségügyi szolgálatától és ez alapján teszi meg a szükséges járványügyi intézkedéseket. Tapolcai Zoltán kiemelte, közvetlen érintkezéssel terjedő betegségre utaló jel, illetve járványveszély nincs.

HBN


Rendszeresen fertőtlenítenek

A Nagyállomáson a menekülteket önkéntesen ellátó szolgálat nem jelzett és a népegészségügyi főosztály, illetve a járási osztály sem észlelt járványügyi intézkedést igénylő eseményt – tájékoztatott Tapolcai Zoltán. Tudatta, a debreceni MÁV állomás vezetőjének tájékoztatása alapján, a menekültek többsége esti érkezést követően a reggeli órákban vonattal tovább utazik, és tekintettel a kialakult helyzetre az állomás épületét egész éjszaka nyitva tartják, majd a hajnali órákban fertőtlenítő nagytakarítást végeztetnek az épületben. A DKV megkeresésére tájékoztatást adott a járási tisztifőorvos a járművek takarításának, a higiénés rendszabályok betartásának fontosságáról – írta a megyei kormányhivatal kabinetvezetője.
hirdetés