Együttműködés Macedóniával

Együttműködés Macedóniával
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Hallgatói és oktatói csereprogramokkal is kiegészül a már meglévő néprajzi megállapodás a debreceni és a skopjei egyetem között.

A macedón Ss. Cyril & Methodius Egyetem néprajzi és antropológiai intézetének professzora tett látogatást pénteken a Debreceni Egyetemen, hogy tovább mélyítse a két intézmény közötti – főként doktori és tudományos területeket magában foglaló – együttműködést. Ljupco Risteski előadást tartott a Néprajzi Tanszék PhD-hallgatóinak az általa végzett néprajz és mitológiai kutatásairól, majd Bartha Elek rektorhelyettessel írt alá megállapodást.

– A Néprajzi Tanszék kutatásainak középpontjában hosszú ideje áll Közép-Európa és a Balkán, ezen belül Macedónia kiemelt terület. A tanszék alapítói és későbbi vezetői is foglalkoztak az ország folklórjával, és jelenleg is van doktorandusz hallgatónk, aki ezt a témát kutatja. Szeretnénk azonban az együttműködést további képzésekre is kibővíteni a humántudományok területén – mondta el Bartha Elek hozzátéve, hogy gazdasági tekintetben is közeledik egymáshoz hazánk és Macedónia, éppen a napokban járt Magyarországon a macedón elnök.

Risteski professzor örömét fejezte ki, hogy az újabb hosszú távú egyesség révén a jövőben hallgatói és oktatói mobilitásra és ösztöndíjpályázatokra is lehetőség nyílik az Erasmus+ program támogatásával.

– unideb.hu –