Együttes öröm a közös szenvedélyben

Kerekes Rita karnagy
Kerekes Rita karnagy - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusversenyen is szoríthatunk cívisvárosbeli versenyzőért: az Ady Endre Gimnázium Leánykara az ifjúsági kórusok kategóriájában énekel, augusztus 1-jén, pénteken délelőtt hallhatjuk az elődöntőben.

Az idén épp harminc esztendeje működő énekkar számára már nem új a Bartók-szereplés: az együttes 2010-ben kategóriagyőzelemnek és különdíjnak örülhetett Kerekes Rita karnagy vezetésével. – Négy évvel ezelőtt, amikor az első kétfordulós megmérettetésünkként indultuk el a Bartók-kórusversenyen, nagy meglepetést hozott számunkra az eredmény, szinte felfoghatatlan volt – idézte fel érdeklődésünkre a karnagy.

– A mostani felkészülésünket ez az előzmény talán meg is nehezítette kicsit, ám hangsúlyozom: nem szabad a múltkori siker fényében túlzott elvárásokkal ringbe szállni, hiszen gimnáziumi kórus vagyunk, természetes, hogy a tagok cserélődnek, és mindig az aktuális gárda adottságaihoz kell igazítani az álmokat. Annál is inkább, mivel egy ilyen rendkívül nívós versenyen eleve minden nagyon kiszámíthatatlan: sok függ az adott helyzettől, a részt vevő énekkarok felkészültségétől, és persze ahány nemzet, annyiféle színű hangzásvilág – mutatott rá Kerekes Rita.

HBN-FGY

A cikk teljes terjedelmében a Hajdú-bihari Napló pénteki számában olvasható!


Énekeskommandók szállják meg a várost
Debrecen – A kórusmuzsika színe-java – kontinenseket átívelve – ismét Debrecenben fut össze.