Együtt: végveszélyben az egészségügy

Akt.:
Debrecen – Az ellenzéki párt szerint alapos reformokra szorulna az egészségügyi ellátórendszer.

Dr. Szegedi István, az Együtt önkormányzati képviselője egy pénteki sajtótájékoztatón kijelentette: nem igaz Orbán Viktor miniszterelnök azon állítása, hogy az egészségügyet rendbe tették. Az ágazat valójában az összeomlás határán áll. Az, hogy eddig ez nem következett be, csak az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájának köszönhető. Elmondta: az egészségügy állapotát tekintve Magyarország a 35 OECD ország közül mindössze a 27. – A Fidesz alatt a helyzet tovább romlott, amely elsősorban a forráskivonás következménye – vélte az ellenzéki politikus.

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja hozzátette: pártja azt kéri az illetékes minisztériumtól, hogy hozzák nyilvánosságra azt az eltitkolt ÁNTSZ-jelentést, amely szerint nagyon sok kórházi fertőzés történik az országban. Arról is beszélt, hogy már nemcsak kórházi orvosokból, szakápolókból van hiány, hanem a háziorvosok is egyre fogyatkoznak.

A szocialisták vettek ki

Dr. Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője erre úgy reagált, hogy valóban volt forráskivonás az egészségügyből, – 600 milliárd forint – de nem most, hanem 2004 és 2010 között, a szocialista kormányok idején. A polgári kabinet ezzel szemben 500 milliárd forintot költött az ágazatra, kórházakra, rendelőkre.

Dr. Pósán László nem tud titkos ÁNTSZ-jelentésről. A háziorvosokkal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően eddig 64 üres háziorvosi praxist sikerült újra betölteni.

HBN-OCs
hirdetés