Együtt: nincs szükség a Klikre

Akt.:
Debrecen – Pápa Levente, az Együtt alelnöke egy pénteki sajtótájékoztatón azt javasolta, hogy a tankötelezettség felső határát emeljék fel újra 16-ról 18 évre, szüntessék meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) és az iskolákat adják vissza az önkormányzatoknak.

Pápa Levente szerint egyenlő mértékű állami támogatásban kellene részesíteni az egyházi, az állami és az alapítványi iskolákat. (Jelenleg szerinte az egyháziak több pénzt kapnak.) – Magyarországon most XIX. századi oktatás folyik. A gyerekeknek információkat tanítanak, miközben információs társadalomban élünk, ahol két kattintással szinte minden információ elérhető az internetről. Ez butaság – állította az ellenzéki politikus. Szerinte az alapismereteken túl a diákoknak inkább azt kellene megtanítani, hogy hogyan lehet az információkat elérni, feldolgozni, továbbfejleszteni.

A Fidesz másként gondolja

Pápa Levente szavaira a Fideszes dr. Pósán László országgyűlési képviselő úgy reagált: a tankötelezettség határának leszállítását a tanárok kérték, mert sok olyan 18 éves is a padokban ült akik már nem akartak tanulni és „visszahúzták” a többieket. A tankötelezettségtől függetlenül most mindenki addig tanul ameddig akar. Hozzátette: az iskolákat nem lenne jó visszaadni az önkormányzatoknak. Éppen azért vették el tőlük, mert sok nem tudta azokat finanszírozni. Szerinte a Klikre szükség van. – Az egyházi, az állami és az alapítványi oktatási intézményekben jelenleg ugyanakkora bért kapnak a tanárok. Azt, hogy ehhez az egyházak, alapítványok saját forrásaikból esetleg mennyit tesznek hozzá az az ő ügyük – fogalmazott ki dr. Pósán László. Kiemelte, nonszensz az amit az Együtt akar tenni a tananyaggal, nem véletlenül alakult ki több évszázad alatt többlépcsős oktatás. Amennyiben megvalósítanák a javaslatokat káosz alakulna ki – állította. HBN-OCs
hirdetés