Együtt: modernizálnák az oktatást

Akt.:
Debrecen – A Fidesz 2010-ben meghirdetett, munkaalapú társadalom programja nem a munka becsületét hozta, hanem azt, hogy összeszerelő üzemmé akarják tenni az országot, vidéki közmunkaparadiccsommal – jelentette ki Rutz Tamás, az Együtt oktatási ügyekről szóló sajtótájékoztatóján Debrecenben.

– A tudásalapú társadalomban hiszünk, programunkban szerepel az első diploma ingyenes megszerzése, a Diákhitel II. felmondása és a befizetett pénzek visszajuttatása, a nyelvtudás megszerzése érdekében legalább 3 éves nyelvi kurzus biztosítása a hallgatóknak – sorolta Rutz Tamás.

Arról is beszélt, hogy eltörölnék a hallgatói önkormányzatok jelenlegi rendszerét és „sóval hintenék be a helyét”, mert mostani formájában nem képviseli a diákság érdekeit, helyette alulról jövő szerveződések létrehozását támogatnák. Párttársa, Orosz Tamás, a 6-os körzet Együtt-es képviselőjelöltje a közoktatás modernizálásáról beszélt; felemelnék a tankötelezettség korhatárát 18 évre, a hangsúlyt a kompetenciafejlesztésre fektetnék. A tanszabadság helyreállítása mellett az államosított iskolákat visszaadnák az önkormányzatoknak, mert – hangsúlyozta – az iskolák a helyi társadalmi szerveződések terei is!

HBN