Együtt a család

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Nemcsak a kismamákat, a leendő „kispapákat” is várják a Születés Hete alkalmából május 12-én, kedden a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán.

A férfiakra is figyelnek a Születés Hetén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, ahol a programsorozat jó alkalmat teremt arra is, hogy a családok közelebb kerüljenek az intézményhez.

– A társadalom egésze szempontjából is lényeges, hogy hány gyermek születik, és ők milyen életesélyekkel indulnak, milyen egészségi állapotban jönnek a világra. Minél tájékozottabb egy pár a fogantatás, a várandósság, a szülés, a gyermekágy, illetve a szülői hivatás kérdéskörével kapcsolatban, annál tudatosabban és körültekintőbben készülnek életük új, fontos szakaszára. Ez pedig pozitív hatással van az egész család mentális egészségére is – véli Török Zsuzsa, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakpszichológusa, a Születés Hete programsorozat helyi főszervezője.

A debreceni szülészeti klinikán tavaly 2816 szülést vezettek le, természetes úton 1730 esetben jött világra az újszülött. Ebből 117 ikerszülés volt, köztük hat hármas iker és egy négyes iker, ami a klinikai életében is ritka és különleges eseményt jelentett, csakúgy, mint az a szülés, ahol az édesanya tizenötödszörre is császármetszéssel hozta világra újszülöttjét. Sikernek értékelik a klinika dolgozói azt is, hogy egy tavaly novemberben 380 grammal született kisfiú néhány hónap alatt 4 kilósra cseperedett. A gyermek már otthon növekszik, édesanyja szerint jó étvágyú, boldog és egyre ügyesebb baba.

A klinikán több mint három évtizede van lehetőség a családközpontú szülésre. Napjainkban az édesapák háromnegyede dönt úgy, hogy jelen kíván lenni gyermeke születésekor. A pszichológus szerint ennek hosszú távon is pozitív hatása van a család egészére, hiszen elősegíti a szülők és a gyermek közötti mély érzelmi kötődést, és a szülővé válás pszichés folyamatát is támogatja. A vajúdás és szülés alatt a „kispapa” jelenléte, illetve a társas támogatás kedvező hatással van a szülésre.

– Szülővé válni a felnőttkor egyik legnagyobb pszichés kihívása. Sok öröm forrása, ugyanakkor sok felelősség és lemondás is. Amikor a család bővül, ez a férfi számára is új szerepkör megtalálását igényli, ám ez a folyamat már a terhesség vállalásával elkezdődik – teszi hozzá a szakember.

A klinikán tehát szívesen látott vendégek az apukák is. A gyermekágyas osztályon is egyre népszerűbb az a „házaspári szoba”, amelyben a pár együtt töltheti a gyermekágy első 3-4 napját, közösen megélve ezt a fontos eseményt.

A Születés Hete programsorozathoz csatlakozva a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján május 12-én, kedden 9 és 14 óra között várják az érdeklődőket. A látogatók elméleti és gyakorlati ismereteket is kaphatnak mások mellett a magzati diagnosztika, az ultrahang, a szülési fájdalomcsillapítás vagy az intim torna témakörökben, és az együttszülés pozitívumairól is hallhatnak. A szülőszoba-látogatás során megtekinthetik a legújabb szülőágyakat, emellett a gyermekágyas osztály mindennapjaiba is bepillanthatnak.

Az intézmény Születés Heti rendezvénysorozata ide kattintva elérhető.

– unideb.hu –
hirdetés