Egyszerűsített számlával a cégeknek is könnyebb lenne

A klímacélok teljesítése a kis- és középvállalkozások nélkül elképzelhetetlen.

Nemcsak a lakosság, de a kisvállalkozások számára is lényeges, hogy tudják mi van az energiaszámlájukon, mert csak így tudják megtalálni a költségcsökkentés lehetőségeit – hívta fel a figyelmet Herczog Edit az Eurochambers energiahatékonysági konferenciáján. Az európai kamarákat tömörítő szervezet a kkv-kat (kis- és középvállakozások) érintő energiahatékony és klímabarát megoldásokat kereste a kerekasztalon.

A kamara szerepe is fontos

Herczog Edit szerint az európai foglalkoztatás és növekedés gerincét adó kisvállalkozóknak kulcsszerep jut abban, hogy Európa teljesíteni tudja 2020-ra az ambiciózus 3×20-as vállalását.

Ez kimondja, hogy nemcsak 20 százalékkal kell csökkenteni a kontinens üvegház-gáz kibocsátását, a jelenlegi 8 százalékról 20-ra kell növelni a megújuló energiaforrások kitettségét és végül 20 százalékos javulást kell elérni az energiahatékonyság terén, csökkentve fogyasztásunkat.

Az Eurochambers friss kutatása kimutatja, hogy a kkv-k elsősorban a költségcsökkentés oldaláról tehetőek érdekeltté az energiahatékonyságuk növelésében. Míg azonban 93 százalékuk úgy véli, hogy hasznos lenne átvilágíttatnia energiagazdálkodását, alig negyedük fordult segítségért Európa szerte, hazánkban pedig ez az arány mindössze 15 százalék.

Az EP-képviselő úgy véli, hogy az energetikusok szolgáltatásainak népszerűsítésében hatalmas szerepe lehet a kamaráknak, hiszen jó példák bemutatásával érhető el, hogy a kkv-k meghozzák a szükséges döntéseket.

Herczog Edit friss kezdeményezésére, az átlátható és egységes európai energiaszámla megteremtésére utalva elmondta, hogy nemcsak a lakosság, de a kkv-k is igénylik az egyszerű és világos számlákat, melyeken jól látható, hogy a fizetendő összeg mely része függ szorosan össze fogyasztásukkal, tehát odafigyeléssel csökkenthető.

Ehhez az kell, hogy egy egyszerű számla értelmezéséhez ne kelljen az ügyfélszolgálathoz vagy energetikushoz fordulni – véli a képviselő.

HBN