Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos törvénymódosítás: alkalmas a vitára

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés szakbizottsága hétfőn az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló fideszes önálló képviselői indítványt. A törvénymódosító javaslat vitáját kedden kezdi meg a parlament.

Nem alkalmas az idénymunkások ügyeinek kezelésére az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló, idén április elsején hatályba lépett törvény, ahogyan korábban a munkavállalói kiskönyv sem volt – mondta az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának keddi ülésén Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Éppen ezért nyújtottak be Font Sándorral közösen önálló képviselői indítványt a témában.

Czomba Sándor elmondta, hogy a jelenlegi szabályozással két komoly probléma is van, az egyik a járulékok mértéke, amelyet a szektor nehezen visel. Javaslatuk éppen ezért – kategóriától függően – 500, illetve 1000 forintos közterhet határoz meg. Az államtitkár szerint a másik gond az “iszonyatos bürokrácia”. Indítványukban ezért azt javasolják, hogy a munkásokat egy azonosító kódszám segítségével lehessen bejelenteni, így nem kellene a rengeteg adatot állandóan kitölteni. A munkáltatónak lehetősége lenne az ügyfélkapun keresztül, telefonon és adott esetben papíralapon is bejelenteni a munkavállalókat, az azt követő két órán belül pedig lehetne módosítani, ha például az időjárás miatt mégsem lenne szükség aznap az alkalmi munkára.
Az államtitkár szerint a módosítás legfontosabb üzenete, hogy a jelenleginél egyszerűbb és átláthatóbb módon lehessen foglalkoztatni.

A foglalkoztatási bizottság ülésén a képviselők az egyszerűsítéssel egyetértettek, a részletekkel kapcsolatban azonban fogalmaztak meg kérdéseket. Czomba Sándor szerint a csapásirány jó, mélységében pedig a parlamentben érdemes vitázni arról.

A bizottság az indítványt általános vitára alkalmasnak találta. Az Országgyűlésben a vita kedden kezdődik.

– Független Hírügynökség –