Egyszerűsített bevallás: már csak egy hét a visszajelzésre

Egyszerűsített bevallás: már csak egy  hét a visszajelzésre
Még egy hetük van a döntésre azoknak, akik idén a szja-bevallásukat az adóhatósággal akarják elkészíttetni az egyszerűsített bevallás keretében.

Az erről szóló, kitöltött, aláírt nyilatkozatokat ugyanis február 15-ig küldhetik vissza az arra jogosultak – figyelmeztet az adóhivatal. Az idén bővült azok köre, akik élhetnek „az adóhatósági szja-bevallás elkészítésével”, hiszen az egyszerűsített közteherviselés szabályai szerint adózók is élhetnek már ezzel a lehetőséggel.

Az egyszerűsített bevallás választásával tavaly, azaz 2009 óta élhetnek a magánszemélyek, ezzel teljesítve szja-bevallási kötelezettségüket az önadózás keretén belül. Azok a magánszemélyek választhatják, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást, és az adóévben kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől származó bevallási kötelezettség alá eső bevételt szereztek, melyből a kifizető, munkáltató adót vagy adóelőleget vont le, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott feltételeknek megfeleltek. – írja a vg.hu.

Azok a magánszemélyek, akik 2009-ben olyan bevételt szereztek, melynek adózására az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás szabályait alkalmazzák, kérhetik az egyszerűsített bevallás elkészítését, de csak abban az esetben, ha az ekho-törvény rendelkezéseinek megfelelően, jogszerűen választották bevételük adózására ezt a módot.

Ugyancsak választhatják az egyszerűsített bevallást azok a magánszemélyek, akik 2009-ben olyan jövedelmet szereztek, amely után a munkáltató/kifizető a 11%-os egészségügyi hozzájárulást teljes egészében megfizette, vagy ezzel összefüggésben év közben nem keletkezett az adózónak előlegfizetési kötelezettsége.

Az APEH január 31-ig kipostázza a névre szóló szja-bevalláshoz szükséges egységcsomagot, amely tartalmazza a 0953Ny nyilatkozatot is, az egyszerűsített bevallás elkészítéséhez szükséges nyomtatványt. A nyilatkozat valamennyi ügyfélszolgálati irodában ingyenesen beszerezhető, illetve az adóhatóság honlapjáról (www.apeh.hu) is letölthető, kinyomtatható és elektronikusan is beküldheti, akinek van az Ügyfélkapuhoz szükséges regisztrációja.

Az adóhatóság a magánszemély érvényes nyilatkozata alapján készíti el a 0953E bevallás ajánlatát és legkésőbb 2010. április 30-ig megküldi a magánszemély által megadott postai vagy e-mail címre, elektronikus tárhelyre.

Ezt a bevallási ajánlatot a magánszemély a kézhezvételt követően vagy elfogadja, vagy a közölt adatokat javíthatja, kiegészítheti, ha az adatokban eltérést észlel, vagy, ha például a magánszemélynek ingatlanértékesítésből is volt jövedelme. Ezt követően az aláírt bevallást a magánszemélynek 2010. május 20-ig kell visszaküldenie az adóhatósághoz. Elektronikus benyújtás esetén, szintén ez a határidő.

Forrás: vg.hu