Egyszerűbbé tennék a gazdák életét

Egyszerűbbé tennék a gazdák életét
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – Kína jelenleg az Európai Unió második legfontosabb exportpiacának tekinthető.

Tavaly novemberben az Európai Unió agrárexportja az októberi mérsékelt visszaesés után ismét a fellendülés jeleit mutatta. A kivitel értéke elérte a 10,9 milliárd eurót, amely mintegy 500 millió euróval haladja meg a megelőző év azonos időszakának volumeneit.

Az oroszok helyébe

Phil Hogan, az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa már hivatalba lépésekor kifejezte egyértelmű elkötelezettségét az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformja mellett, többek között erről közölt részleteket. A biztos egy olyan agrárpiaci helyzetet vizsgáló uniós munkacsoport közelmúltbeli felállításáról számolt be, amelybe egy magyar szakembert is beválasztottak. Az Európai Unió agrárexportján belül a harmadik országokba irányuló kivitel értékben mintegy 5,7 százalékkal nőtt egy év alatt. Kína az unió második legfontosabb exportpiaca, amely az orosz piacok helyébe lépett. A legnagyobb növekedést a zöldségfélék, citrusfélék, búza és élőállatok esetében regisztrálták, miközben a bor- és szeszesital-kivitel jelentősen csökkent.

Nem összekeverendő

– Idén az uniós agrárexport potenciálját „diplomáciai eszközökkel” továbbra is támogatni kívánjuk, ugyanakkor a kedvező kereskedelmi eredményeket nem szabad összekeverni az európai gazdálkodók jövedelmi helyzetének javulásával – hívta fel a figyelmet az agrárbiztos. Számára az elsődleges prioritás továbbra is az, hogy az európai termelők megfelelő profitot realizáljanak a termékeiken. „Az európai gazdálkodókat más eszközökkel is szeretnénk támogatni, többek között a Közös Agrárpolitika egyszerűsítésével” – mondta Hogan.

HBN

Címkék: , ,