Egyszerű lenne alkalmi munkást foglalkoztatni az agráriumban

Egyszerű lenne alkalmi munkást foglalkoztatni az agráriumban
Hajdú-Bihar – Szabó Imre, a derecskei Havita Tész vezetője örömmel értesült arról, hogy a kormány szándékai szerint augusztustól nemcsak nevében, de ténylegesen is egyszerű lenne alkalmi munkást foglalkoztatni az agráriumban.

A beszélgetésünk idején több mint száz embert foglalkoztattak alkalmi jelleggel, akik éppen meggyet szedtek náluk. A társaság évente négy-ötezer munkanapot is tud kínálni ilyen formában az alkalmi munkásoknak.

90 helyett 120 nap

Egyrészt kibővítik az idénymunka körét (amit eddig csak a mezőgazdaságban és az idegenforgalomban lehetett alkalmazni), és leegyszerűsítik a regisztrációt is.

Az említett két területen korlátlan létszámban és 90 helyett immár 120 napra is lehet majd alkalmi munkást foglalkoztatni, fejenként napi 500 forint közteher fejében. „Örülünk annak is, hogy 90 helyett 120 nap lesz az egyszerűsített foglalkoztatás felső határa, hiszen így belefér gyakorlatilag a teljes betakarítási időszak” – mondta el Szabó Imre, aki szerint a versenyképességük javul azzal, hogy egy főre naponta csupán 500 forint közterhet kell majd kifizetniük, a jelenlegi mintegy 1200 forinttal szemben.

Ők egyébként azt tervezik, hogy az alacsonyabb közteher mellett a gépi rázásról a kézi szedésre állnak át, ami nyilvánvalóan a termék minőségének további javulásában is megmutatkozik majd. A magasabb hozzáadott értéket eddig is igényelte volna a piac, de éppen a magas közterhek miatt erre nem volt mód.

Ne a főállású helyett

Miklóssy Ferenc, a debreceni Keviép Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, örvendetes, hogy a mezőgazdaság és az idegenforgalom mellett immár az építőiparban is lehetőség nyílik az egyszerűsített foglalkoztatásra. Meglátása szerint ez egyes csúcsidőszakokban főként a segédmunkások foglalkoztatásában jelenthet segítséget.

– Nálunk állandó és szakképzett létszám van, de a kisebb építőipari cégek biztosan kihasználják majd ezt a törvény adta lehetőséget. Az építőiparra sajnos hagyományosan jellemző szürke- és a feketegazdaság valamelyest visszaszorulhat ezáltal, ráadásul a munkáltató és a dolgozó is jól jön ki belőle – állítja az ügyvezető igazgató.

Még akkor is így van ez, ha hozzátesszük, hogy a nem mezőgazdasági vagy idegenforgalmi területen munkát vállaló alkalmi dolgozó után járó közteher mértéke fejenként és naponta ezer forint. Ezeken a területeken megmarad a 90 napos éves foglalkoztatás, ami havonta nem lehet több 15, hetente pedig öt munkanapnál.

E megkötések célja az, hogy a munkaadó ne térjen át a főállású alkalmazásról a folytatólagos alkalmi foglalkoztatásra.