Egyszer libasültet

Márton-napi libalakoma Debrecenben
Márton-napi libalakoma Debrecenben - © Fotó: Molnár Péter
Erős túlzással, néhány tíz évvel ezelőtt sokan még talán azt sem tudtuk, mikor van Szent Márton napja, most pedig már itt-ott a menzán is libamenü járja, s minden második utcasarkon gágogásba botlani. (Képzavarvadászok, figyelem!) Fábián György jegyzete.

Töltött liba és újratöltött hagyomány, szalonnával tűzdelve, olyan lesz, mint az olvasztott vaj. Ez idei liba! A vezető mindig vagy vén gúnár, vagy öreg tojó… – ezt persze Matula bácsi mondja.

Az idei Márton-nap ráadásul nem csupán egy a többi közül, hanem az ezerhétszáz évvel ezelőtt született püspök emlékének szentelt év kezdete.

Pannonhalma oltalmazójának emlékezete a kulturális hagyomány megtartó erejéről is szól, ahogy arra államfőnk rámutatott, és ugyan néhány hasábbal arrébb is megtalálják, mégis emeljünk ki ismét pár sort abból, amit mondott: „Meg kell mutatnunk, van bennünk figyelem és megértés a körülöttünk élők gondjai iránt, hogy az alázat nem divatjamúlt tulajdonság, és hogy az emberi munkának ma is célja, értelme és becsülete van.”

Szól mindenkinek. Sok-sok, Pökhenden született cifra uraságnak is.

– Fábián György –