Egységes irányvonalon

Papp László
Papp László - © Fotó: HBN archív
Debrecen – Márciusig hat százalékkal teljesültek jobban a helyi iparűzési adóbevételek.

A Portfolio és az OTP Bank Kelet-Magyarországi Gazdasági Konferenciáján az elemzők, vállalatvezetők és iparági szakértők adtak áttekintést arról, mi vár a kelet-magyarországi régióra és a magyar gazdaságra; mire számíthatnak a régiós vállalatok hitelezési oldalról és miként tudnak még inkább növekedési pályára állni.

Az eseményen Papp László , debreceni polgármester is részt vett. Elmondta, a város a régió meghatározó gazdaságszervező erejévé vált – ráadásul nem más települések rovására, hanem saját adottságainak erősítésével. Az okokról is beszélt: nyolcvan kilométeres körzetben majdnem egymillió munkaképes ember él, a szakemberképzés is biztosított (hetvenezren tanulnak a városban), emellett logisztikailag is fejlettek vagyunk, az ipari parkok folyamatosan bővülnek. A cél emiatt egy egységes gazdaságfejlesztési irányvonal kialakítása, a húzóágazatok (például egészség-, élelmiszer-, szolgáltatóipar) megerősítése.

Biztató kilátások

A polgármester rávilágított, a helyi iparűzési adóbevételek tekintetében az elmúlt időszakban csak egy évben volt csökkenés, és idén is biztató a helyzet: márciusig hat százalékos a túlteljesítés.

A jövőbeni tervek között egyébként szerepel az egyetemmel közösen létrehozandó Nyílt Innovációs Központ, amely a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) segítene kutatásfejlesztésben, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ kialakítása pedig a kkv-k uniós pályázati lehetőségeit támogatja majd. De az önkormányzat tárgyal az állammal egy foglalkoztatási paktumról is, amelynek lényege, hogy támogatást nyújtson azon cégeknek, amelyek minél több regisztrált munkanélkülinek tudnak munkát adni.

A polgármester azt is elárulta, hogy komoly lehetőséget látnak nemzetközi bölcsőde, óvoda, iskolák létrehozásában, hiszen külföldi cégvezetők körében gyakorta igényként lép fel ezek helyi megléte.

HBN-VÉZS
hirdetés