Egyre többen tanulnak magyarul

Egyre többen tanulnak magyarul
© Fotó: Matey István
Debrecen – Bangladesből, Új-Zélandból és Svédországből is érkeztek, hogy magyar nyelvet tanulhassanak.

Kinyitotta kapuit a Debreceni Nyári Egyetem, idén harminchat országból százötvenen érkeznek városunkba, hogy a július 17. és augusztus 13. közötti nyári egyetem kurzusain és programjain részt vegyenek. Legtöbben angol és német nyelvterületről jönnek, de szembetűnő változást mutat a kínai érdeklődők száma is, utóbbiak tizenegyen képviseltetik magukat – mondta Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.

Jöttek volna többen is

A résztvevők száma jóval több lehetett volna, ugyanis tizenötszörös volt a túljelentkezés idén az egyetemi ösztöndíjakra. Ennek mérséklésére a Tempus Közalapítvány negyvenegy ösztöndíjjal segítette a külföldi állampolgárokat, hogy Debrecenbe jöhessenek.

Bokodi Szabolcs, a Tempus Közalapítvány felsőoktatási vezetője elmondta, a cívisvárosnak markáns szerepe van a magyar nyelv és a nemzeti kultúra megismertetésében. Úgy véli, a nyári egyetem fontos előszobája a hazai felsőoktatásnak, hiszen számos külföldi hallgatót vonz, akik a későbbiekben akár hazánkat választhatják továbbtanulásuk helyszínéül. A város önkormányzata félmillió forint támogatást nyújt, mely három diák ösztöndíját teszi ki, mondta Szaffkó Péter.

Kedvelt időtöltés

Újdonság, hogy a diákok csütörtökönként kimozdulnak a négy fal közül, és a város olyan pontján tanulnak majd, ami a tananyagba illeszkedik. Például kimennek a piacra, postára vagy valamelyik bevásárlóközpontba, ezzel „élőbbé” téve a tanórát. A népszerű programok továbbra is megmaradnak: keddenként folklór estek, péntekenként pedig a magyaros gasztronómiával kapcsolatos rendezvények, vetélkedők színesítik az itt töltött időt.

HBN–VK