Helyi közélet

2016.02.22. 12:52

Djabe: jubileumi koncert, új lemez és könyv

Budapest - Fennállása 20 éves jubileuma alkalmából ad koncertet a Djabe együttes április 1-jén a budai MOM Kulturális Központban. A dzsessz/világzenei fúziós műfaj kiemelkedő hazai képviselője bemutatja 20 Dimensions című új stúdióalbumát is, és megjelenik a Djabéról szóló könyv.

Budapest - Fennállása 20 éves jubileuma alkalmából ad koncertet a Djabe együttes április 1-jén a budai MOM Kulturális Központban. A dzsessz/világzenei fúziós műfaj kiemelkedő hazai képviselője bemutatja 20 Dimensions című új stúdióalbumát is, és megjelenik a Djabéról szóló könyv.

A koncert első részében a Djabe a húsz év terméséből válogat, az első, a zenekar nevét viselő album anyagától egészen a 2014-es Forwardig. A második részben a fellépés napján megjelenő 20 Dimensions című albumot mutatják be - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila és Sipos András. A 20 Dimensions az együttes tizedik stúdióalbuma, a csapat emellett számos koncert CD-t és DVD-t adott ki. Az Arany Zsiráf és eMeRTon-díjas zenekar eddig a világ 42 országában lépett fel és szerepelt sikerrel.

Az együttes eddigi története során számos ismert külföldi zenésszel dolgozott együtt. Közöttük volt Steve Hackett gitáros, aki hét éven át, 1970 és 1977 között volt a világ egyik legnépszerűbb progresszív rockzenekara, a Genesis tagja. Hackett 2003 óta készít közös felvételeket és koncertezik együtt a Djabéval. A zenekar tiszteletbeli tagjának számít a dobos, ütőhangszeres Gulli Briem, aki a kiváló izlandi dzsessz-funk fúziós csapat, a Mezzoforte tagja. Szintén dolgozott együtt a Djabéval Ben Castle (a brit szaxofonos zenélt már a Brand New Heaviesszel, Stinggel vagy George Michaellel is), John Nugent (Ella Fitzgerald, Tony Bennett), Oleg Butam (Eric Marienthal) vagy Malik Mansurov is.

Közülük április 1-jén a MOMkultban ott lesz Gulli Briem, közreműködik a koncerten a szaxofonos Muck Ferenc, a hegedűn és furulyán játszó Karvaly Tibor (mindketten szerepeltek már a Djabe első lemezén is), Koós-Hutás Áron (trombita), Mótyán Tibor (tabla), valamint video- és hangfelvételről a zenekar 2007-ben elhunyt ütőse, Sipos András.

A Djabéban Banai Szilárd (dobok), Barabás Tamás (basszusgitár), Égerházi Attila (gitár), Kovács Ferenc (trombita, hegedű, ének) és Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek) játszik. Az eddigi stúdiólemezek: Djabe (1996), Witchi Tai To (1998), Ly-O-Lay Ale Loya (1999), Update (2001), Táncolnak a kazlak (2003), Életképek (2006), Take On (2008), Down and Up (2012), Forward (2014).

A koncertre jelenik meg Göbölyös N. Lászlónak a Djabe első 20 évét bemutató kötete.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában