Egyre többen jelentkeznek egyetemi képzésre

Akt.:
Pósánné Rácz Annamária és Bartha Elek a keddi sajtótájékoztatón
Pósánné Rácz Annamária és Bartha Elek a keddi sajtótájékoztatón - © Fotó: Matey István
Debrecen – A tavalyi eredményeket túlszárnyalva, csaknem tízezren jelentkeztek első helyen a Debreceni Egyetem 2019 szeptemberében induló képzéseire. Ezzel a debreceni továbbra is az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye, derült ki a kedden megtartott egyetemi sajtótájékoztatón.

Még többen DEbrecenben! címmel tartottak sajtótájékoztatót kedden a Debreceni Egyetemen. A beszámolón részletezték az egyetem sikereit, hiszen az idei felvételi eljárás során a jelentkezők számát tekintve első helyen végzett a Debreceni Egyetem.

Csaknem tízezer diák jelölte első helyen a Debreceni Egyetemet, valamint az országos átlaghoz viszonyítva is jóval nagyobb arányban részesítették előnyben városunk egyetemét. Arról, hogy pontosan hogyan álltak össze ezek a számok, Bartha Elek rektorhelyettes számolt be.

Fotó: Matey István

– A növekedés országos jelenség, hiszen ebben az évben az országos adatokból lehetett látni; négy százalék körüli növekedés figyelhető meg az összesített számadatokból. A Debreceni Egyetemet tekintve ha az összes jelentkezőt nézzük, akkor kilenc százalékos a növekedési arány. A képzési szerkezetünknek hála, minden képzési területtel rendelkezünk, ami országosan megtalálható. A mozgásunk többé-kevésbé az országos mozgást követi. Ha megnézzük a hazai adatokat, akkor láthatjuk, mindig egy kicsivel jobb helyen állunk a többi intézményhez képest, ez pedig évek óta megfigyelhető. Ez arra vezethető vissza, hogy a debreceni a második legnépszerűbb egyetem az országban. Nemcsak vidéken vagyunk népszerűek, hanem a fővárosi intézmények közül is kiemelkedünk – részletezte Bartha Elek.

Élen a Gazdaságtudományi Kar

– A Gazdaságtudományi Karra közel kétezren jelentkeztek első helyként megjelölve, ha pedig az összes jelentkezőt nézzük, 3200 fölött van ez a szám. Az utóbbi években tapasztalhattuk, hogy ez egy nagyon dinamikus kar. A második helyen pedig a Bölcsészettudományi Kar áll, ami hozta a szokásos formáját a népszerűség kérdéskörében, de itt is növekedés figyelhető meg. Ezt követően a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar áll – tette hozzá a rektorhelyettes.

Fotó: Matey István

Felvételi követelmények változása

– Idén február 15-én zárult le a felvételi eljárás, és április 19-ig láthatják az e-felvételi jelentkezési rendszerben adataikat a jelentkezők, illetve itt tájékozódhatnak az elmaradt dokumentumokkal kapcsolatban is, amit legkésőbb július 10-ig tudnak pótolni. A ponthatárok várható kihirdetési ideje július 24. A felvételi eljárás szabályai továbbá 2020-tól változni fognak, a jelentkezéshez követelmény lesz egy középfokú komplex nyelvvizsga, illetve egy emelt szintű érettségi megléte – fejtette ki Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

HBN


Debrecen - Indiai vendégprofesszor tart előadásokat az ájurvéda tudományáról és egy különleges terápiáról a Debreceni Egyetemen. Anup Thakar ájurvéda belgyógyász professzor április 8-17. közötti látogatása során orvostanhallgatóknak és szakorvosjelölteknek tart tájékoztatót a szervezet tisztításá...

Debrecen - „Őrzők, vigyázzatok a határra!” és „Migráció a kora középkortól napjainkig” címmel mutatták be a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent köteteket a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének kutatói hétfőn, a Debreceni Egyetemen. – A Zrínyi kiadót 1951-ben alapítottá...