Egyre többen gyűjtik szelektíven a hulladékot, de van még hová fejlődni

Akt.:
Szeméthegyek a Monostorpályi út környékén
Szeméthegyek a Monostorpályi út környékén - © Fotó: Matey István
Debrecen – Fokozatosan fejlődik a 2002 óta létező szelektív hulladékgyűjtés a városban. A nagy, színes műanyagedényekből álló, úgynevezett szelektívhulladék-gyűjtő szigetek számát a kezdeti 10-ről mostanra 196-ra növelték – ismertette dr. Barcsa Lajos alpolgármester.

Sárga zsákok

Elmondta: a sárga zsákos elkülönített hulladékgyűjtést 2009-ben vezették be Józsán. Azóta előbb az északi-, majd idén áprilistól a keleti és a belvárosi – zömében kertes házas – területeken is meghonosították ezt. Ma 22 870 háztartásban van házhoz menő hulladékgyűjtés. A sárga zsákba papírt, PET palackot, kartont és alumíniumdobozt lehet betenni. Az így összegyűjtött 83 százalékos tisztaságú hulladék mennyisége tavaly elérte az 556 tonnát.

Szelektív szigetek

– A kis társasházi lakásokban élőktől nem lehet elvárni, hogy egész héten kis sárga zsákokba gyűjtögessenek. Az ilyen körzetekben ezért szelektívgyűjtő szigetek állnak a polgárok rendelkezésére, ahol tavaly 1747 tonna hulladék gyűlt össze – jelentette ki a városvezető. Hozzátette: a kertes házas városrészeken azért hagyták meg a szelektív szigeteket, mert a nehéz üvegek kiszakítanák a sárga műanyagzsákokat.

Több játszótér ára

– Évente 35 millió forintot költ a város arra, hogy a szelektív gyűjtőszigetek mellé illegálisan lerakott 1800 tonna szemetet elszállíttassa. (Az összes hulladék 47 ezer tonna.) Ennyi pénzből akár több játszótér is épülhetne – érzékeltette a költségeket dr. Barcsa Lajos. Úgy vélte, hogy ebben a tekintetben jelentős előrelépésre, szemlélet változásra lenne szükség.

Azok, akik így járnak el, talán nem tudják, hogy a nagyobb mennyiségű hulladéktól legálisan, ingyen is meg lehet szabadulni. Az István úti Lakossági Hulladékudvarba évente akár 300 kiló építési törmeléket, vagy maximum 100 kiló lomot lehet bevinni. A Vértesi úti Regionális Hulladéklerakó Telepen ugyanezt 200 kilóig lehet megtenni. A lomtalanítás időpontját egyeztetni kell az AKSD-vel.

Varga László, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a tervek között szerepel egy új, nagy hulladékválogató mű kialakítása.

A „piszkos hét”

Debrecenben hét olyan gyűjtőszigetet tartanak nyilván, amelyek környékét nem győzik takarítani. Ezek a Torockó – Pósa utca sarok, a Monostorpályi út vége, a Széna tér, a Galamb utca 41. szám, a Sólyom utca – Ábel utca sarok, a Pacsirta utca 14. szám, az Egyetem sugárút és a Honvéd utca sarok.

Figyelnek, büntetnek

Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület Felügyelet osztályvezetője hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben igyekeznek állandó megfigyelés alatt tartani azokat a szelektív gyűjtő szigeteket, amelyek körül gyakran képződnek szemétdombok. Akit illegális szemétlerakás közben tetten érnek, akár 150 ezer forintos büntetést is kaphat. Szeptemberben csaknem 30 ilyen esetben kezdtek eljárást.

HBN-OCs