Egyre többen élnek az agráriumból

Egyre többen élnek az agráriumból
Egyre többen élnek az agráriumból - © Fotó: Derencsényi István
Biharnagybajom – A kormány célja a ciklus végére: a szántóföldi területek megosztása befejeződjön, sikerüljön kivezetni az osztatlan közös tulajdonjogi formát.

A mezőgazdasági beruházások növekedése 2014-ben is folytatódott, a bővülés mértéke 2013-hoz hasonlóan meghaladta a nemzetgazdasági átlagot – mondta Nagy István parlamenti államtitkár a XXI. Hagyományőrző Aratónapon Biharnagybajomban.

Az év során összesen 320,4 milliárd forintot költöttek fejlesztésre a gazdálkodók – szögezte le, és arról is szólt, hogy a mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 2014-ben újra nőtt.

A várható gabonaterméssel kapcsolatban megjegyezte, hogy az őszi búza aratása elkezdődött, a tavalyi ötmillió tonnás termésmennyiséghez képest a becslések szerint 4,7 millió tonna lesz az őszibúza-termés. Őszi árpából 2014-ben 1,2 millió tonna termett, a 2015-ös termés körülbelül 9,8 százalékkal marad el ettől- jelentette ki.

Bővülő állattenyésztés

Nagy István eredménynek nevezte, hogy az állattenyésztés termelése az év első három hónapjában bővült. Hangsúlyozta, hogy az eredményes támogatási rendszernek, az állattartókat előnyben részesítő földhaszonbérleti programnak és a következetes piacfejlesztési lépéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik az állatállomány Magyarországon.

Emlékeztetett arra, hogy a Kormány 2014-ben a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok számára, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében elindította a Több munkahelyet a mezőgazdaságban! elnevezésű programot. Az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a vetőmag-előállítás kiemelt támogatásával 2020-ig több ezer munkahely jöhet létre. A program keretében 2015-től kezdődően 212 milliárd forint új forrás – melyből 180 milliárd forint nemzeti támogatás – főként az állattenyésztési ágazatok, tej-, húshasznú szarvasmarha, sertés, baromfi, juh többlet támogatására fordítható.

A legszigorúbb

Az új földforgalmi törvényről elmondta, hogy Európa egyik legszigorúbb szabályozásáról van szó, amely megvédi a magyar földet és a földművesek kizárólagos földtulajdonosi státuszát. A kormány célja az agrárközéposztály megerősítése, a családi gazdaságokon alapuló középbirtokok támogatása – hangsúlyozta Nagy István. Ezek a családi gazdaságon alapuló birtokok világméretekben is és a kontinensen belül is versenyképes modellt és gyakorlatot képviselnek, emberek százezreinek adnak megélhetést – mondta. Leszögezte: a nagygazdaságok integrátori szerepére továbbra is szükség van, de újra meg kell teremteni az önálló, önfoglalkoztató paraszti létet is.

Az államtitkár az osztatlan közös tulajdonban álló termőföldekkel kapcsolatban, úgy vélekedett, hogy ez a tulajdoni forma akadályozza a mezőgazdasági tevékenységet, mivel a tulajdonostársak a legtöbb esetben nem tudnak megegyezni a föld használatáról. Mindez nehezíti a támogatások igénybevételét is – tette hozzá.