Egyre több a szervátültetés

Dr. Nemes Balázs
Dr. Nemes Balázs - © Fotó: Derencsényi istván, archív
Debrecen – Az elmúlt 20 évben folyamatosan bővült hazánkban az átültethető szervek köre, fejlődtek a kapcsolódó eljárások. A veseátültetés után elindult a szív-, a hasnyálmirigy-, majd a májátültetés, végül a tüdőátültetés is – derült ki a Magyar Transzplantációs Társaság kongresszusán szerdán, a debreceni Kölcsey Központban. A rendezvényen hazai és külföldi szakemberek ismertették a szervátültetéssel kapcsolatos legújabb tudományos eredményeket.

Az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésen ment át a hazai szervtranszplantáció. A veseátültetés után, elindult a szív-, a hasnyálmirigy-, majd a májátültetés, végül a tüdőátültetés. Csatlakoztunk az erre szakosodott Eurotransplant nevű nemzetközi szervezethez – ismertette köszöntőjében dr. Nemes Balázs a rendezvény főszervezője. Hozzátette: a szervátültetés ma már rutinszerűen alkalmazott, és széles körben hozzáférhető gyógyító eljárássá vált. Az országban megszűntek a szervátültetéssel kapcsolatosan kezdetben észlelt fenntartások, a magyar betegeknek mindenhol lehetősége van eljutni egy ilyen központba. A szervátültetett betegek szövetségeket hoztak létre, amelyek hasznosak.

A tudományos összejövetelen hazai és külföldi szakemberek ismertették a szervátültetéssel kapcsolatos legújabb tudományos eredményeket, valamint gyakorlati bemutatókat is láthattak az érdeklődők.

HBN