Egyre több vitamin fogy

12 százalékkal több vitamint vásároltak Magyarországon tavaly az első 9 hónapban, mint egy évvel korábban – derül ki a Gfk piackutató kedden közzétett felméréséből.

Ez jelentős bővülést jelent, hiszen bár korábban is nőtt ez a piac, de csak 2 százalékkal. A kutatás azt is megállapítja, hogy egyre többen vásárolnak vitamint drogériákban és a legnépszerűbb forma a korábbi pezsgőtablettával szemben a sima tabletta és kapszula.

A piackutató vizsgálata szerint míg két évvel ezelőtt sokan választották az ügynöki hálozatokat, hogy beszerezzék a vitaminokat, addig tavaly a drogériák forgalma nőtt meg 60 százalékkal.

A legtöbb ilyen készítményt azonban továbbra is a gyógyszertárakban veszik: az összes vitamin 62 százalékát a patikákban értékesítették. A vizsgálat megállapítja, hogy sokan azért tértek át más értékesítési csatornákra, mert az ügynöki hálózatban forgalmazott vitaminok ára az átlagosnál jóval magasabb.

A különböző vitaminformák közül a legnépszerűbbek a vitamintabletták, az összes forma közül 55 százalékban ezt vásárolják. Ezt követik a vitaminkapszulák (27 százalék), amelyek forgalma tavaly a legnagyobb mértékben nőtt. Ezek mellett egyre népszerűbbek a cukorkák, italok és folyamatosan csökken a korábban igen népszerű pezsgőtabletták vásárlása. Jelenleg ez utóbbi részesedése a teljes piacból 4 százalék.