Egyre több munkáltató tervez létszámbővítést

Világszerte és Magyarországon is egyre több munkáltató tervezi, hogy bővíti a dolgozók létszámát.

36 vizsgált országból 31-ben inkább a munkaerő felvételben gondolkodnak a cégek, mintsem az elbocsájtásokban. Magyarországon a cégek hét százaléka is ezt tervezi, viszont csak négy százalék fontolgatja, hogy kényszerűségből megválik a dolgozók egy részétől.

A magyar munkaadók 87 százaléka amellett, hogy nem bővít létszámot, már letett arról, hogy elbocsájt embereket. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy kifelé lábal az ország a nehéz helyzetből – mondta el a Független Hírügynökségnek Kiss Judit, a Manpower munkaerő kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó tanácsadó iroda vezetője, a cég legfrissebb munkaerőpiaci előrejelzésére alapozva.

A felmérést 36 országban végezték, amelyből 31-ben jelezték a pozitív változásokat. A korábbi negyedévben ezek közül csupán 23 országban derült az ki, hogy a cégek többsége már bizakodó és munkaerő felvételt tervez. Európai kitekintésben is hasonlóan bizakodóak az elemzők, hiszen a felmérés szerint a vizsgált 18 tagállamból 13-ban – köztük Magyarországon is – hasonló a tendencia – mondta a cégvezető.

Magyarországon a fővárosban és térségében, illetve az Észak-Alföldön a legjobb a helyzet, de a hátrányos helyzetű Észak-magyarországi területeken is jelentősen csökkent a tervezett elbocsájtások száma.

A felmérés szerint az éves szinten majdnem 750 ezer embert foglalkoztató iparban a legkomolyabb a tervezett bővülés, míg a szállítmányozás és a vendéglátás, illetve a kereskedelem területén a legpesszimistábbak a munkaadók. A pénzügyi és szolgáltatói szektor is egyre nagyobb foglalkoztatói hajlandóságot mutat, míg az eddigi leginkább negatív vendéglátóipar és kereskedelem is pozitívba fordult, ami reményre ad okot – mondta Kiss Judit. Hozzátette: mindezek mellett a munkaerő kínálata és kereslete nem mindenben és nem minden területen fedik egymást.

– Független Hírügynökség –