Egyre több illegális hulladéklerakó Debrecenben

Egyre több illegális hulladéklerakó Debrecenben
A tavasz közeledtével egy nagy kupac szemeteszsák, leharcolt matrac és még törött füdőszobai berendezés is hever a Fényesudvarban.

Ahogy közeledik a jóidő, a lakosság egyre aktívabb lesz, és ezzel együtt növekszik azon hulladékok mennyisége is, melyeket illegálisan helyeznek el Debrecen területén.

A Munkácsy Mihály- Kolozsvári utcák kereszteződésében a Fényes udvar legszélén nyomát is találjuk ennek, hiszen már a tavasz közeledtével egy nagy kupac szemeteszsák, leharcolt matrac és még törött füdőszobai berendezés is hever ott, éppen egy “Nem hulladék- larakóhely” feliratú hatalmas tábla alatt.

A táblán még arra is felhívják az arra járók figyelmét, hogy 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható, aki megszegi a szabályozást, de olybá tűnik, volt, aki ezt figyelmen kívül hagyta- még annak ellenére is, hogy jelzik, a kommunális és építési hulladék kivételével több hulladék díjmentesen elhelyezhető az A.K.S.D. Kft. Lakossági hulladékudvarában, az István út 136 szám alatt.

Az önkormányzat harminc ilyen táblát helyezett el a város különböző részein. Ennek ellenére azonban még mindig nagy azon területek száma, amit illegális hulladéklerakásra használnak Debrecenben. Ilyen a Kandia utcai lakótelep parkolószigete, a Darabos utcai tömbbelső, az Árpád tér, a Hadházi út temető felőli vége, a Laktanya- Rózsahegy utcák kereszteződése, a Jászai Mari tér…És szinte minden nagyobb lakótelepen a szelektív hulladéklerakó mellett található olyan szemét, ami nem odavaló.

Az illegálisan kihelyezett lom sem marad a végtelenségig azon a helyen, ahová rakták. Az A.K.S.D. Kft. munkatársai amint észlelik a hulladékot, egyeztetnek az önkormányzat köztisztasági ellenőreivel, akik ezután vagy az AKSD-től vagy a Dehusz Kft-től megrendelik a szemét elszállítását.

A lomtalanításra azonban nem kell sokat várni. Idén március 1-jétől november 30-ig tart majd az akció, ahol megszabadulhatunk felhalmozott lomjainktól.

Mit tegyünk, ha szeretnénk elszállíttatni a háztartásból a lomot és az elektronikai hulladékot?

Először is elő kell készíteni az adatokat: nevet, címet, elérhetőséget (telefonszám), meg kell határozni az elszállítandó lom mennyiségét m3- ben, meg kell adni az elszállítandó elektronikai hulladék típusát, mennyiségét. Jelentkezni kell az A.K.S.D. Kft. ügyfélszolgálati irodájában, ahol kiválasztható a számunkra megfelelő időpont az ajánlott begyűjtési napok közül. Majd az egyeztetett napon reggel 7 óráig ki kell tenni a lomot úgy, hogy a kisebb hulladékokat bezsákoljuk. Olyan helyet kell választani, ahol a gyűjtőautó számára megközelíthető az ingatlan, és a gyalogos- illetve gépjárműforgalmat sem akadályozzuk.

Először is elő kell készíteni az adatokat: nevet, címet, elérhetőséget (telefonszám), meg kell határozni az elszállítandó lom mennyiségét m3- ben, meg kell adni az elszállítandó elektronikai hulladék típusát, mennyiségét. Jelentkezni kell az AKSD Kft. ügyfélszolgálati irodájában, ahol kiválasztható a számunkra megfelelő időpont az ajánlott begyűjtési napok közül. Majd az egyeztetett napon reggel 7 óráig ki kell tenni a lomot úgy, hogy a kisebb hulladékokat bezsákoljuk. Olyan helyet kell választani, ahol a gyűjtőautó számára megközelíthető az ingatlan, és a gyalogos- illetve gépjárműforgalmat sem akadályozzuk.