Egyre több helyen mondják le az augusztus 20-i tűzijátékot

Az ország több településén nem vagy valószínűleg nem lesz tűzijáték augusztus 20-án, az erre fordítható pénzt inkább az árvízkárosultaknak ajánlják fel.

Miskolc és Győr már döntött, Pécs pedig fontolgatja az ünnepség lemondását. Debrecenben egyelőre kivárnak: itt a fővárosi döntéstől teszik függővé, hogy megrendezik-e a tűzijátékot. A hajdú-bihari megyeszékhely legutóbbi ülésén egyébként arról döntött, hogy kétmillió forint támogatást nyújt a helyreállításhoz a Borsod megyei Edelénynek.

Nyíregyházán lesz tűzijáték, a költsége egymillió forint. Csabai Lászlóné polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: nyíregyházi tűzoltók, vízügyi szakemberek, az önkormányzati cégek munkatársai Edelényben és Szikszón is segítettek a védekezésben, adományok is érkeztek Nyíregyházáról az árvíz sújtotta településekre. A közelmúltban 70 edelényi gyerekek látott vendégül néhány napra Nyíregyháza.

Mátészalkán már tavaly sem volt tűzijáték, Fehérgyarmaton hat éve nem rendeznek égi parádét augusztus 20-án, idén sem tervezik.

Székesfehérváron felvetődött, hogy elmarad a tűzijáték. A kulturális és turisztikai bizottság a júliusi rendkívüli közgyűlésen tesz javaslatot a közgyűlésnek erre. Dunaújvárosban eddig sem volt nagy tűzijáték, ők az elsők között egymillió forintot ajánlottak fel az árvízkárosult településeknek a saját büdzséjükből, az átmeneti likviditási gondjaik ellenére. Pakson szóba került, hogy elmarad a tűzijáték, de az önkormányzat még nem tette közzé hivatalos döntését. Siófokon nem az önkormányzat szervezi a tűzijátékot, hanem a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület. Nincs szó arról, hogy elmarad, az egylet és a város egyébként több gyűjtést szervezett az árvízkárosultak javára.

Szolnokon is megtartják az augusztus 20-i tűzijátékot – tájékoztatott Pókász Endre, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. Közlése szerint több fórumon is felmerült annak kérdése, hogy átcsoportosítsák-e a tűzijáték költségeit. A város eddig is többmilliós segítséget nyújtott az árvízkárosultaknak, ezt teszi a továbbiakban is. Egyébként a település maga is segítségre szorul, több mint 300 milliós igényt nyújt be a vis major alaphoz – erről éppen csütörtökön döntött a közgyűlés. A tűzijáték 2009-ben is takarékosabb volt, mint korábban, 15 percig tartott. A város a ráfordított összeg többszörösét költötte eddig is jótékonysági célokra; a produkció 1-1,5 millió forintba kerül.

Győrben nem lesz idén tűzijáték augusztus 20-án, a város úgy döntött, hogy az erre szánt egymillió forintból a kisalföldi megyeszékhelyhez közeli árvíz sújtotta Bőnyt és Mezőörsöt támogatják. Veszprémben megtartják a látványosságot, de a szokásosnál szerényebb keretek között. A megspórolt több százezer forintot pedig az árvízkárosultak megsegítésére fordítják. Hogy pontosan hová adják a pénzt, arról később dönt az önkormányzat.

Mint ismeretes, egy internetes portálon civilek indítottak mozgalmat azért, hogy az árvízkárosultakra költsék a tűzijáték árát. A közösségi portálon már több mint 130 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. A hírek szerint a kormány is megfontolja, hogy legyen-e tűzijáték a fővárosban.

-Független Hírügynökség-